Hyppää sisältöön

Sosiaalinen työkoira Salli tuo iloa Attendo Aviapoliksen asukkaille

4.4.2024
Terapiakoira Salli vierailee säännöllisesti Attendo Aviapoliksessa ohjaajansa Seijan kanssa. Vierailuiden tavoitteena on rohkaista asukkaita aktiiviseen osallistumiseen, tuottaa iloa ja edistää yhteisöllisyyttä asukkaiden välillä. Yhteiset hetket sisältävät monipuolisesti erilaisia aktiviteetteja, jotka kokonaisvaltaisesti vahvistavat asukkaiden toimintakykyä.

Jaa

Sallin omistajana ja ohjaajana toimii lähihoitaja Seija Anton. He ovat suorittaneet puolen vuoden mittaisen koira-avusteisen toiminnan koulutuksen Suomen terapiakoirakoulussa. Salli ja Seija muodostavat yhdessä sosiaalinen työkoira-ohjaaja-tiimin. Seijalla on pitkä ja vankka historia koiraharrastajana. Ensimmäinen kesätyöpaikka oli 13-vuotiaana koirakennelissä ja siitä eteenpäin alkoivat "aktiivivuodet" handlerina koiranäyttelyissä useille eri roduille ja hän myös koulutti koiria tottelevaisuuskokeisiin. Kiinnostus koira-avusteiseen työhön heräsi erityisesti eräässä hoivakodissa.

– Näin yhdessä hoivakodissa, kuinka koiran läsnäolo vaikutti asukkaiden mielialaan merkittävästi. Kasvoille tuli hymyä, ilmeikkyyttä ja kehot alkoivat kumartua koiran suuntaan. He halusivat koskettaa ja rapsuttaa koiraa, jutella sille.

Seija kiinnitti huomiota ikäihmisten virikkeiden puutteellisuuteen, kun hänen äitinsä sairastui Alzheimerin tautiin ja muutti hoivakotiin. Tämä vahvisti entisestään hänen unelmaansa omasta terapiakoirasta.

Seija Anton ja Salli (Goldbern's Opal Amaranda, 2 vuotta ja 11 kuukautta) muodostavat yhdessä sosiaalinen työkoira-ohjaaja-tiimin.

Seija Anton ja Salli (Goldbern's Opal Amaranda, 2 vuotta ja 11 kuukautta) muodostavat yhdessä sosiaalinen työkoira-ohjaaja-tiimin.

Eläinten läsnäolo vaikuttaa myönteisesti ihmisten psyykkisiin, fysiologisiin ja sosiaalisiin toimintoihin Erityisesti koiran läsnäolo rauhoittaa ja auttaa lievittämään stressiä sekä ahdistusta. Etenkin fyysinen kontakti, kuten silittäminen ja rapsuttaminen lisäävät näitä positiivisia tuntemuksia entisestään. Kun Seija ja Salli vierailevat Attendo-kodeissa on asukkailla mahdollisuus harjata ja silittää Sallia.

Eläinavusteisessa työskentelyssä koira on työtoveri ja aina mennään koiran hyvinvointi edellä.

Sallin kehonkieli viestii sen, miten mieluista on mennä ryhmäläisten luokse. Häntä heiluu, ilme on eloisa ja innostunut. On selvää, että Salli nauttii tehtävästään niin paljon, että voisin jopa sanoa hänen syntyneen terapiakoiraksi.

”Pelkkä Sallin näkeminen saa jo hyvälle mielelle”

Seija ja Salli vierailevat säännöllisesti ikäihmisten Attendo-koti Aviapoliksessa. Vierailuiden tavoitteena on lisätä virikkeitä asukkaiden arkeen ja näin tukea heidän hyvinvointiaan. Seija korostaa, että toiminnan tulee olla suunniteltua, tavoitteellista ja dokumentoitua. Aviapoliksen toimintahetkiin osallistutaan aina noin 7–8 henkilön pienryhmissä. Toimintatuokiot kestävät tunnin ja sisältävät erilaisia aktivointipelejä sekä leppoisaa yhdessäoloa Sallin kanssa.

– Tavoitteena on osallistaa ja aktivoida kaikkia asukkaita yhteiseen toimintaan. Tämä vaatii suunnittelua, joten laadin aina ohjelmarungon etukäteen.

Toimintatuokiot alkavat aina sillä, että Salli käy makaamaan taukomatolleen Seijan lausuessa ensin omat tervehdyksensä kaikille ryhmäläisille. Tämän jälkeen Salli tervehtii jokaista asukasta vuorotellen.

– Toiminta antaa asukkaille paljon iloa ja sillä vahvistetaan kognitiivisia taitoja. Asukkaille on tosi tärkeää Sallin pehmeän turkin paijaaminen ja läheisyys.

Asukkaiden oma hetki Sallin kanssa on heille todella tärkeää ja sitä ei saa sivuuttaa.

Onnenpyörän pyöritys on yksi asukkaiden lempiohjelmanumeroista. Onnenpyörä sisältää eri värejä ja ne indikoivat tiettyä tekemistä, kuten musiikkia, jumppahetkeä tai kysymyksiä & vastauksia- tehtäviä.

Seija suunnittelee toimintatuokiot aina jonkin ajankohtaisen teeman ympärille, luoden näin vaihtelevia ja kiinnostavia kokemuksia asukkaille. Esimerkiksi lähellä ystävänpäivää asukkaiden kanssa keskusteltiin ystävyydestä ja etenkin ihmisten sekä koirien välisestä ystävyydestä. Jokainen osallistuja sai tällöin Sallilta runon ja ystävänpäiväkortin.

– Haluan että asukkaat saavat kokea jotain ainutlaatuista. Asukkaat lähtevät aina meidän yhteisen hetkemme jälkeen hymy kasvoilla ja ovat niin onnellisen näköisiä. Siinä hetkessä huomaan, että teemme Sallin kanssa jotain merkityksellistä.

Ensimmäisellä vierailulla asukkaat saivat muistoksi kuvan Sallista. Kuva on asukkaille tärkeä muisto yhteisistä hetkistä. Asukkaat voivat kuvan avulla näyttää läheisille miltä Salli näyttää.

– Annan iltapusun Sallille (kuvalle) ennen nukkumaanmenoa. Salli on niin ihana, kuvailee eräs asukas.

Salli toimittaa pinkissä sangossa tietokilpailukysymyksiä ryhmäläisille.

Sallin säännölliset vierailut Attendo Aviapoliksessa ovat muodostuneet merkittäviksi ja odotetuiksi asukkaiden keskuudessa. Sallin läsnäolo herättää runsaasti keskustelua ja iloa asukkaiden kesken, ja usein seuraavaa vierailua odotetaan heti nykyisen vierailun päätyttyä.

– Kaikki hetket Sallin kanssa ovat olleet kivoja. Salli osaa totella ohjaajaansa niin hienosti ja käyttää taitavasti käpäliään, toteaa asukas.

Jokaisen toimintatuokion lopussa asukkaat saavat antaa nameja Sallille. Tästä jää niin Sallille kuin asukkaille hyvä mieli.

Näin Aviapoliksen asukkaat kuvailevat Sallia:

” Salli on meidän kaikkien ystävä.”

” Ai että, kun on niin kaunis ja taitava koira tuo Salli.”

” Suorastaan ihmeellinen tapaus, todellinen ystävä sanoisin.”

Mikä on kivoin aktiviteetti Sallin kanssa?

”No se, kun heitetään Sallille pehmolelua ja Salli tuo sen syliini niin hienosti.”

”Kyllä se on onnenpyörän pyörittäminen. Sallin tassu käy niin reippaasti”

”Pehmeän turkin silittäminen.”

 

Jos kiinnostuit Seijan ja Salli-koiran järjestämistä toimintatuokiosta? Olethan suoraan yhteydessä Seijaan. (seija.anton@gmail.com)

Eläinavusteinen työ ry tuo yhteen eläinavusteisen alan toimijat ja edistää eläinavusteisuutta Suomessa.

Tutustu Sallin arkeen!

Tutustu Attendo Aviapoliksen arkeen!