Hyppää sisältöön

Täältä tulen: Filippiineiltä muuttanut lähihoitaja Keziah kertoo minkälaista on työskennellä Suomessa

26.6.2024
Keziah, alun perin Filippiineiltä kotoisin oleva sairaanhoitaja saapui Suomeen 2,5 vuotta sitten. Hän on suorittanut lähihoitajan opinnot Suomessa ja työskentelee nyt lähihoitajana Attendo Hopeaharjussa. Lue Keziahin kokemuksista tarkemmin, miten työskentely uudessa maassa ja vieraalla kielellä on onnistunut.

Jaa

Keziah saapui Suomeen yksin, mutta kokee saaneensa lämpimän vastaanoton Attendon ikäihmisten kodissa, Hopeaharjussa. 

– Olen viihtynyt hyvin Hopeaharjussa. Työkaverit ovat aina auttavaisia ja tuntuu kuin olisimme kaikki yhtä suurta perhettä, kuvailee Keziah. 

Haastavinta Suomeen tulossa Keziahille on ollut uuden kielen oppiminen. Hänen aviomiehensä on suomalainen, ja kotona he puhuvatkin suomea. Tämä on auttanut Keziahia sopeutumaan suomalaiseen kulttuuriin ja kieleen entistä paremmin. 

Työyhteisössä Keziah arvostaa sitä, että työkaverit kannustivat häntä heti alussa puhumaan suomea, vaikka sanat eivät aina tulleetkaan aivan oikein. Tämä tuki ja kannustus vahvistivat Keziahin uskoa sekä motivaatiota oppia suomen kieltä entistä paremmin. 

– Tykkään siitä, että työkaverit kuuntelevat ja rohkaisevat puhumaan suomea, vaikka aina en sanoisikaan oikein, toteaa Keziah. 

Työkavereista ja asukkaista on tullut Keziahille erittäin tärkeitä. Hän kokee, että parasta työssään on muiden auttaminen. 

– Minun on helppo keskustella kaikesta esihenkilöni kanssa ja hän auttaa aina sekä luo työympäristöstä lämpimän, sanoo Keziah. 

Keziah on viihtynyt Suomessa ja myös hänen siskonsa on muuttanut tänne. Kotimaasta hän kaipaa perhettään ja ruokaa. 

– Suomessa on turvallista, kaunista ja rauhallista. Tykkään poronkäristyksestä, lumesta ja saunomisesta, mutta en niinkään salmiakista, toteaa Keziah. 

Hänen unelmansa on oppia puhumaan ja ymmärtämään suomea vielä paremmin, jotta voisi opiskella sairaanhoitajaksi Suomessa. 

Kansainväliset työntekijät ovat tuoneet työyhteisöön lisää avoimutta, iloisuutta ja rempseyttä

Attendo Hopeaharjussa on hoivapuolella lähes 20 kansainvälistä työntekijää. Asukkaat ovat suhtautuneet myönteisesti kansainvälisiin työntekijöihin. 

– Asukkaat arvostavat ja tulevat kansainvälisten työntekijöiden kanssaan hyvin toimeen. Kohtaamiset ovat avoimia ja välittömiä, kuvailee hoivakodin johtaja Kati Pirttilä. 

Hopeaharjun työntekijät ovat tukeneet kansainvälisiä kollegoitaan sopeutumisessa Suomeen. 

– On yhdessä käyty marjassa ja patikoimassa, istuttu iltaa ja harrastettu. Heille on lahjoitettu tavaroita, vaatteita ja huonekaluja, toteaa Kati. 

Hopeaharjussa vallitsee vahva vertaisperehdytyskulttuuri, jossa edellisten työntekijöiden hyvä perehdytys mahdollistaa tehokkaan vertaisoppimisen. 

Edellytämme työntekijöiltämme tietyn kielitaidon osaamista, jotta varmistamme hyvän hoivan asukkaillemme. Hopeaharjussa huolehditaan, että kaikki ymmärtävät asioita kielimuurista huolimatta, ja tiedot jaetaan tarvittaessa sekä englanniksi että suomeksi. Kuitenkin pääasiassa kommunikointi tapahtuu suomeksi. 

Kati korostaa, että kansainväliset työntekijät ovat tuoneet työyhteisöön lisää avoimutta, iloisuutta ja rempseyttä. 

Artikkeli on julkaistu alunperin henkilöstöpalvelu Silkkitien sivuilla.