- Terapia
- Attendo Terapia Tampere
- Mikä kotikuntoutus?
Mikä kotikuntoutus?
Jaa
Yksilöllinen ja asiakaslähtöinen lähestymistapa
Kotikuntoutuksessa yksi suurimmista eduista on sen yksilöllisyys. Harjoitteet ja ohjelmat räätälöidään asiakkaan tarpeiden ja kotiympäristön mukaan, mikä tarkoittaa sitä, että kuntoutus on entistä tehokkaampaa. Fysioterapeutti pääsee arvioimaan ja hoitamaan asiakastaan juuri siinä ympäristössä, jossa hän arkea elää, eikä ympäristön tai olosuhteiden tarvitse sopeutua kuntoutukseen. Kotikuntoutuksessa kuntoutus vastaa todellisia tarpeita, mikä tekee siitä sekä realistista sekä merkityksellistä (Pirha, n.d.).
Esimerkiksi pitkäkestoinen kotikuntoutus on todistetusti parantanut erityisesti ikääntyneiden toimintakykyä ja elämänlaatua vähentämällä kaatumisriskiä sekä parantamalla omatoimisuutta arjessa (STT Info, 2020). Tässä esimerkissä kotiympäristön merkitys on erittäin suuri. Kuntoutusta ei tehdä pelkän harjoitusten toistamisen takia, vaan sen tarkoituksena on tuottaa asiakaslähtöisiä ja käytännönläheisiä tuloksia.
Kustannustehokkuus ja resurssien optimointi
Kotikuntoutus on myös kustannustehokasta. Tämä tarkoittaa, että sen avulla voidaan säästää yhteiskunnan ja terveydenhuollon kustannuksista vähentämällä esimerkiksi sairaalahoidon ja pitkäaikaishoidon tarpeita. Useat tutkimukset tukevat kotikuntoutuksen edullisuutta ja mikä tärkeintä, nämä tutkimukset myös korostavat sen positiivista vaikutusta pitkän aikavälin fyysiseen hyvinvointiin. Esimerkiksi (Caldwell, M. F. Forsyth, S. & Read, J. 2015) tutkimuksessa todettiin, että kotikuntoutus voi vähentää sairaalahoidon tarvetta ja helpottaa kroonisten sairauksien hoidossa erityisesti silloin, kun se räätälöidään yksilöllisesti asiakkaan kotiympäristön mukaan.
Näitä etuja ei saavuteta pelkästään hoidon kustannustehokkuuden vuoksi, vaan koska kuntoutus tapahtuu omassa kotona, se tarjoaa asiakkaille helpon pääsyn tukeen ja hoitoon erityisesti, jos asuinpaikka on syrjäisellä alueella. Tämä yksinkertaistaa koko prosessia ja lisää myös asiakkaan motivaatiota pysyä kunnossa.
Asiakasosallisuus ja motivaation lisääntyminen
Kotikuntoutuksessa asiakkaat voivat tuntea, että he ovat osallisempia ja enemmän kontrollissa omassa kuntoutusprosessissaan. Kun kuntoutus tapahtuu kotiympäristössä, asiakkaat kokevat sen olevan ajankohtaisempaa ja merkityksellisempää heidän arjessaan (Cochrane, 2020). Tämä puolestaan vaikuttaa suoraan siihen, että asiakkaiden sitoutuminen prosessiin lisääntyy, mikä parantaa kuntoutustuloksia.
Itse asiassa eräässä tutkimuksessa havaittiin, että kotikuntoutus johtaa parempiin tuloksiin verrattuna perinteisiin kuntoutusmenetelmiin. Motivaation kasvu nähtiin keskeisenä tekijänä tässä prosessissa, joka puolestaan paransi kuntoutusprosessin vaikutuksia asiakkailla (Krishnan, A. Rimmer, J. & Lee, Y. 2017).
Kotiympäristössä tapahtuva kuntoutus on kokonaisvaltainen ja tehokas valinta
Kotikuntoutus on yksinkertaisesti paras tapa hoitaa monia kuntoutustarpeita, ja se on täysin asiakaslähtöistä. Tällöin kuntoutus ei ole jotain erillistä, vaan se on yhdistetty asiakkaan todellisiin elämänkokemuksiin ja tarpeisiin. Jos asiakas on sitoutunut ja motivaatio on kohdallaan, tulokset paranevat ja tutkimukset tukevat tätä (Krishnan, A. ym. 2017; Cochrane, 2020).
Mutta ei tarvitse jäädä pelkästään lukemaan tutkimuksia. Voimme tarjota kotikuntoutusta juuri sinulle tai läheisellesi. Räätälöimme kuntoutussuunnitelman, joka tukee prosessiasi kotona, yksilöllisesti ja tarpeidesi mukaan. Mikä tärkeintä, huomioimme jokaisen asiakkaan elämäntilanteen ja teemme kuntoutuksesta mahdollisimman sujuvaa.
Löydä parempi elämänlaatu ja toimintakyky kotikuntoutuksen avulla. Ota yhteyttä ja selvitetään, kuinka voimme auttaa juuri sinua!
Kirjoittanut: fysioterapeutti Rasmus Huhtala
Lähteet:
- STT Info. 2023. Pitkäkestoinen kuntoutus kohentaa ikääntyneen toimintakykyä ja elämänlaatua. https://www.sttinfo.fi/tiedote/69959140/pitkakestoinen-kuntoutus-kohentaa-ikaantyneen-toimintakykya-ja-elamanlaatua?publisherId=69817172
- Pirha. n.d. Kotikuntoutus. Päivitetty 2024. https://www.pirha.fi/palvelut/terveyspalvelut/kuntoutus-ja-apuvalineet/kotikuntoutus
- Caldwell, M. F. Forsyth, S. & Read, J. 2015. Home-based rehabilitation for older people with chronic conditions: A systematic review. Australian Health Review, 39(4), 481-487. https://www.publish.csiro.au/ah/Fulltext/AH14049
- Cochrane Collaboration. 2020. Home-based rehabilitation for older adults with physical disabilities. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD014823/full
- Krishnan, A. Rimmer, J. & Lee, Y. 2017. Home-based rehabilitation and its effects on stroke rehabilitation and outcomes: A systematic review and meta-analysis. Stroke, 48(5), 1062–1069. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/STROKEAHA.116.011309