Hyppää sisältöön

Miten golf vaikuttaa terveyteesi?

6.6.2024
Kelien suosiessa golfarit ovat löytäneet taas pelikentille talven jäljiltä. Suomessa golfkesä on tavanomaisempaa lyhyempi ja pelaaminen on mahdollista vain puolet vuodesta. Innokkaimmat käyvät myös talvisin simulaattoreissa tai lähtevät etelään golfaamaan. Osa golfista kiinnostuneista ei pelaa lajia ollenkaan, mutta ovat innokkaita seuramaan. Mitä vaikutuksia golfilla ylipäätään on ihmiselle ja mikä merkitys sillä on terveydelle?

Jaa

Tässä artikkelissa aloitan kertomalla hieman golfista lajina, jonka jälkeen syvennytään enemmän golfin terveysvaikutuksiin kaikenikäisille pelaajille.

 

On sanottu, että golf on lähimpänä ihmisen elämänkulkua kuvaava laji, josta yhdysvaltalainen golfari Bobby Jones on sanonut seuraavaa: “Golf is the closest game to the game we call life. You get bad breaks from good shots; you get good breaks from bad shots, but you have to play the ball where it lies.”  Maanmies Peter Jacobsen taas on kuvaillut golfia seuraavasti: “One of the most fascinating things about golf is how it reflects the cycle of life. No matter what you shoot - the next day you have to go back to the first tee and begin all over again and make yourself into something.” 

Golfin historia juurtaa pitkälle ja pelin tarkoitus lyhykäisyydessään on saada noin 45 grammaa painava golfpallo eri mittaisten väylien päässä häämöttävään reikään. Pelin voittaja on vähiten lyöntejä lyönyt pelaaja 18-väylän golfkentällä.  

Lajina golf on hyvin suosittu pallopeli ja golfkenttiä löytyy jopa 206:sta maailman maasta. Maailmanlaajuisesti golfaajia on jo yli 66 miljoonaa, kun taas Suomessa golfjäsenyyden omaavia pelaajia oli vuoden 2023 elokuussa tehdyn tarkastuksen mukaan liki 156 000. Pelaajamäärät ovat viimevuosina nauttineet suuresta kasvusta, eikä tälle näy laantumista.  

 

imagedva8n.png

 

Kun lähdetään katsomaan golfin terveysvaikutuksia, huomataan sen hyödyt todella laajalla rintamalla. Tällä hetkellä fyysinen inaktiivisuus aiheuttaa vuosittain noin 3 miljoonaa kuolemaa maailmanlaajuisesti. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan golfilla on positiiviset vaikutukset eliniän odotteeseen ja pelaamalla tätä voi pitkittää jopa viidellä vuodella. Tämä perustuu golfin tuomaan matalan sykkeen harjoitteluun ja lukuisiin muihin hyötyihin, kuten luuston terveyteen, unenlaatuun, mielialaan, stressiin ja painonhallintaan. Golfin terveysvaikutukset korostuvat ikääntyessä, jolloin lihasvoimatasot, tasapaino ja luuston kunto heikkenee. Golf on turvallinen terveysliikunnan muoto, jossa vammariski on pieni.  

Yhden golfkierroksen aikana keskimääräinen kulutus on noin 1400 kilokaloria riippuen kentän pituudesta, muodoista ja golfarin yksilöllisistä tekijöistä. Kierroksen aikana kävelyä kertyy jopa 10 kilometriä. Tämä vastaa noin 12 000 askelta, joka ylittää reilusti lääkärien suositteleman kymmenen tuhannen askeleen rajan.  Kävelyn lisäksi pelaaja joutuu lyömään palloa erilaisista paikoista eri mittaisia matkoja, joka haastaa liikehallintaa ja voimantuottoa.  

Kierroksen aikana tavataan uusia ihmisiä, joka tukee pelaajan sosiaalisia taitoja. Tämän lisäksi luonnossa liikkuminen kohentaa mielialaa. Pelin aikana joutuu arvioimaan etäisyyksiä, pohtimaan mailavalintoja sekä tarkkailemaan pinnanmuotoja, joka tukee aivojen toimintaa lisäten sen verenkiertoa ja aktivoiden hermoston toimintaa.  

Omalta golfuraltani kohokohdiksi nousee golfin mukana tuoma sosiaalinen kanssakäyminen pelikavereiden kanssa ja uusien ystävyyssuhteiden luominen. Tämän lisäksi hyvässä porukassa hauskan pitäminen on taattu pelin tasosta riippumatta eikä silloin pelaamista tarvitse ottaa niin tosissaan. Omalla kohdallani golf on aina pitänyt huolen liikkuvuudestani ja kehonhallinnasta, jota golfsvingi vaatii. Minulle golf on enemmän leikkimielinen harrastus kuin mitään muuta ja omat tavoitteeni on pitää golf mukanani koko elämäni ajan.  

 

Fysioterapeuttisesta näkökulmasta golfia on helppo suositella pelattavaksi sen lukuisien terveysvaikutusten takia. Golfin yhteyteen pystyy myös sisällyttämään lajinomaisia harjoitteita, jotka ylläpitävät lihasvoimatasoja sekä kehittävät liikehallintaa ja tasapainoa. Vastaanotolla golfin pelaamiseen saa apua lajinomaisten lihasten vahvistamiseksi, tarvittavan liikkuvuuden saavuttamiseksi sekä liikenopeuden ja -hallinnan lisäämiseksi. Yksilöllisellä harjoitusohjelmalla voidaan vaikuttaa svingin taloudellisuuteen, jolloin voimantuoton sijaan keskittymisen voi siirtää lyönnin tarkkuuteen.  

Mikäli golf on sinulle täysin uusi harrastus, kannustan sinua kokeilemaan ja houkuttelemaan myös kaverisi mukaan. Nähdään pelikentillä! 

 

Kirjoittanut fysioterapeutti Miro Kautto

Golf is a Physical Activity for a Lifetime. International Journal of Golf Science, 2012. https://scholar.googleusercontent.com/scholar?q=cache:Z5U9HgZilC0J:scholar.google.com/&hl=en&as_sdt=0,5&as_vis=1 

The key health benefits of golf. Golf and health. https://www.golfandhealth.org/news/the-key-health-benefits-of-golf/ 

golf, the game of life – Forbes. 2016. https://www.forbes.com/sites/brentbeshore/2012/08/20/golf-the-game-of-life/?sh=4fd16a7b4bcf 

Mitä on golf. Golfpiste. https://golfpiste.com/aloita-golf/mita-on-golf 

Golf Participation continues to surge worldwide. The R&A Golf. https://www.randa.org/en/articles/golf-participation-continues-to-surge-worldwide 

How much do golf balls Weigh – And which on to choose?. Golf madness. https://www.golf-madness.com/blog/how-much-do-golf-balls-weigh 

Kuva: Deporte. Golf cheapskate. Pinterest. https://fi.pinterest.com/pin/506303183116539673/