Hyppää sisältöön

”Kuin toiseen kotiin tulisi” - Toimiva työyhteisö on suuri voimavara ja hyvä tiimihenki heijastuu asukkaille ja läheisille

8.9.2023
Attendo Suvisaaressa Torniossa uskotaan yhteistyön voimaan. Koko työyhteisön yhteinen tavoite on asukkaiden omannäköinen arki. Mukavien työkavereiden kanssa vietetään mielellään aikaa myös työajan ulkopuolella.

Jaa

Kun kysyy Attendo Suvisaaren työyhteisöltä, mikä täällä on parasta, vastaus tulee kuin yhdestä suusta: työyhteisö. Suvisaaren johtaja Niina Häkkinen iloitsee siitä, että työyhteisö koostuu niin samanhenkisistä ihmisistä, vaikka jokainen onkin oma persoonansa – ja hyvä niin. 

– Meillä on käynyt jotenkin tosi hyvin tässä, että meissä on kaikissa jotain samaa. Joka päivä on ihana tulla töihin ja ihan sama kenen kanssa olet töissä, homma toimii, kuvailee työyhteisö Suvisaaren tunnelmaa.  

Uudet työntekijät otetaan lämpimästi vastaan ja vaikka kyseessä olisi ensimmäistä kertaa Suvisaaressa keikkaileva sijainen, myös heistä jokainen otetaan vastaan avoimesti. Tämä on heijastunut siihen, että useat opiskelijat ja sijaiset haluavat palata Suvisaareen tai jatkaa kodissa, mikäli tilaisuus tähän tarjoutuu. 

– Täällä otetaan kaikki tosi hyvin vastaan. Tämä on kuin yhtä suurta perhettä. Aina töihin tullessa on olo, että ihan kuin kotiin tulisi, sanoo Päivi. Päivi työskentelee Suvisaaressa lähihoitajana oppisopimuksella. 

Suvisaaressa arki rakennetaan asukkaiden toiveiden mukaan ja siksi on tärkeää, että asukkaat ovat alusta asti läsnä uusillekin työntekijöille. 

– Heti työhaastattelussa käydessä tuli mukava tunne. Rupateltiin kahvikupin ääressä ja asukkaat olivat ympärillä, oli sellainen leppoisa tunnelma. Ei tarvinnut jännittää, kuvailee Tarja, joka aloitti taipaleensa lähihoitajana Suvisaaressa kesällä.  

Kaveria ei jätetä

Töihin on suvisaarelaisten mielestä aina mukava tulla. Työporukka koostuu sosiaalisista, rautaisista hoiva-alan ammattilaisista. Yhteinen huumori kantaa pitkälle. 

– Täällä kuunnellaan työntekijää. Täällä keskustellaan ja yhdessä kehitytään, kuvailee Anne. Anne on viihtynyt Suvisaaressa jo 7 vuoden ajan ja naurahtaa, että ” hyvin olen viihtynyt, kun en ole vielä pois lähtenyt”. 

Mainitsemisen arvoista on sekin, että Suvisaaren työyhteisö viihtyy yhdessä myös vapaa-ajallaan. Vapaa-ajalla voidaan jutella muustakin kuin työasioista ja esimerkiksi yhteisen saliharrastuksen kautta tutustutaan työkavereihin paremmin työn ulkopuolella. Lisäksi Suvisaaren työyhteisössä on samanaikaisesti useampia opiskelijoita, joten opintoihinkin liittyvää tukea on aina tarjolla. 

– Kaveria ei jätetä yksin. Jos on tilanne, että yksinään tuntuu hankalalta, aina löytyy kaveri rinnalle. Ei tarvitse yksin pähkäillä ja miettiä, täydentää Tarja. 

Attendo Suvisaaren työntekijät kuntoilemassa

Kuva: Suvisaaressa työkavereiden kanssa vietetään mielellään aikaa välillä myös vapaa-ajalla. Esimerkiksi salilla käyminen ja ulkoilu yhdessä ovat työporukalle mieluisaa yhteistä tekemistä. 

Pieni, tiivis työyhteisö nähdään Suvisaaressa ehdottomasti vahvuutena. Tiiviissä työyhteisössä on helppo nostaa kissa pöydälle matalalla kynnyksellä ja keskustella uskalletaan niistä vaikeammistakin asioista. Tämä kuvastaa osaltaan työyhteisön keskustelukulttuuria ja johtamista, johon johtaja Niina haluaa panostaa yhdessä tiiminvetäjä-sairaanhoitaja Katin kanssa. Niinalle on esihenkilönä erityisen tärkeää tietää, mitä työntekijöille kuuluu. 

– Hyvin avoimesti puhutaan. Niina esihenkilönä sekä minä tiimarina pyrimme luomaan sitä ilmapiiriä, että pystyy tulemaan matalalla kynnyksellä sanomaan asiasta kuin asiasta, täydentää Kati. Kati on toiminut tiiminvetäjän roolissaan johtaja Niinan tukena nyt useammin vuoden.  

Kaiken keskiössä asukas

Suvisaarelaiset nostavat tiiviin ”perheensä” jäseniksi tietysti myös asukkaat. Työtä tehdään asukkaiden omannäköisen arjen mahdollistamiseksi ja arki muokataan aina asukkaiden näköiseksi. Kuukausittain pidettävässä asiakaskokouksessa kuullaan asukkaiden toiveita ja nämä pyritään toteuttamaan arjessa aina mahdollisuuksien mukaan.  

Halailua ja rupattelua ei Suvisaaren arjesta puutu.  

– Kyllä meillä asukkaat ovat tosi tiivisti tässä meidän jutussa mukana. Teemme tätä työtä, jotta meidän asukkailla on hyvä olla, Niina sanoo. 

Ja tekemistä Suvisaaren asukkailta ei ainakaan puutu! Suvisaari sijaitsee aivan Tornion keskustassa, mutta silti luonto ja vesistöt ovat lähellä. Keskustan palveluiden äärelle, kuten vaikkapa elokuvateatteriin tai torille, on vain kävelymatka.  

Työntekijät muistelevat edelleen esimerkiksi viime syksynä järjestettyä piknikiä ja pääseepä muistoihin mukaan erään asukkaan tuore muisto Kansainvälisiltä Suurmarkkinoilta Tornion torilta. Asukas jaksoi muistella hoitajille mukavaa markkinapäivää vielä pitkään jälkikäteen.  

Arjen pienillä yhteisillä hetkillä ja tekemisillä onkin äärettömän suuri merkitys asukkaille. 

– Lähestulkoon päivittäin istuskellaan asukkaiden kanssa yhdessä terassilla ja voidaan kahvit hörpätä siinä ulkosalla. Asukkaat tykkäävät ja myös läheiset ovat välillä mukana, Tarja sanoo. 

– Ja jos emme pääse asukkaiden kanssa luontoon, tuomme luonnon asukkaiden luokse sisälle: voi tuoksutella vaikka sammaleita ja hypistellä puolukanvarpuja, täydentää Niina. 

Lisäksi arki täyttyy muun muassa eläinkavereiden vierailuista, karaokesta, saunomisesta ja erilaisista teemailloista. Tuoreimpana ideana Suvisaaressa järjestetään kansainvälinen teemailta ruuan äärellä, jossa asukkaat pääsevät maistelemaan erilaisia maailman makuja. Lisäksi jo perinteeksi muodostunut joulukirkko pyritään järjestämään asukkaille tänäkin jouluna. 

Avoin keskustelukulttuuri mahdollistaa yhdessä kehittymisen

Lähes yhtä tärkeää, kuin työyhteisön keskinäinen avoin dialogi, on dialogi läheisten suuntaan. Suvisaaressa yhteydenpito läheisiin on avointa ja säännöllistä. Suvisaaressa vierailee paljon asukkaiden läheisiä ja heidät otetaan kodissa lämpimästi vastaan. Yhteydenottoja läheisiin seurataan aktiivisesti ja säännölliseen yhteydenpitoon panostetaan. Yhteydenotto läheiseen voi olla vaikkapa kuva ja kuulumiset asukkaan päivästä. Myös läheiset kiintyvät hoitajiin ja hoitajat ovatkin heille se tärkein linkki asukkaiden arkeen.  

– Miltei viikoittain tulee palautetta läheisiltä, että täällä on sellainen kodikas tunnelma. Ja mehän jutellaan tosi paljon läheisten kanssa. On tärkeää, että heidätkin huomioon. Ei saa poissulkea sitä, että hekin kaipaavat keskustelua, kuvailee Kati. 

Luottamuksen rakentuminen läheisten ja hoitajien välillä on äärimmäisen tärkeää asukkaan onnistuneen hoivan varmistamiseksi. Ja välillä läheisten kanssa voidaan rupatella ihan muustakin kuin itse asukkaista. 

Suvisaaressa puhaltaa tänä syksynä uudet tuulet, sillä kodin asukasluku on tuplaantumassa. Samassa kiinteistössä oleva ikäihmisen ympärivuorokautinen palvelukoti Iltatähti siirtyy Lapin hyvinvointialueelta Attendolle ja tämä muutos vaatii joustamista koko työyhteisöltä. Suvisaarelaiset näkevät tämän mahdollisuutena ja uskovat, että vahva yhteishenki auttaa viemään muutoksen onnistuneesti maaliin. Uusia työntekijöitä kaivataankin nyt kovasti mahdollistamaan asukkaiden hyvä arki myös jatkossa. 

Uusia työkavereita odotetaan jo innolla ja heille suvisaarelaisilla on selkeä viesti: 

– Rohkeasti peremmälle vain! Tämä on kuin kotiin tulisi. 

Kiinnostuitko työskentelystä osana Attendo Suvisaaren huippuporukkaa? Katso avoimet työpaikat täältä ja hae jo tänään!

Attendo Suvisaaren työntekijät kuntoportailla

Kuva: Suvisaaren työyhteisö odottaa innolla uusia työkavereita osaksi tiivistä työporukkaa. Kuvassa (vas.) Suvisaaren tiimin lähihoitaja Anne, tiiminvetäjä-sairaanhoitaja Kati, hoivakodin johtaja Niina ja hoiva-avustaja Danial.

Kurkkaa Attendo Suvisaaren elämänmakuiseen arkeen myös Instagramissa