Hyppää sisältöön

”Toivo on loppuelämän ensimmäinen päivä” – Mielenterveysviikko herätti paljon ajatuksia Attendo-kotien asukkaissa

24.11.2022
Tällä viikolla on vietetty Mielenterveyden keskusliiton Mielenterveysviikkoa. Mielenterveysviikon tarkoituksena on nostaa laajasti esille mielenterveyteen liittyviä aiheita. Mielenterveys- ja päihdeyksiköidemme työntekijät keräsivät teemaviikon hengessä asukkailtamme ajatuksia siitä, mitä toivo heille merkitsee.

Jaa

Tänä vuonna Mielenterveysviikon teema on kiteytetty lauseeseen "Hyvä alkaa ennen kuin vaikeudet loppuvat". Toivo on vahvasti läsnä viikon tematiikassa. Mielenterveysviikko alkoi Kynttilätapahtumalla, johon myös Attendo-kotimme ympäri Suomen osallistuivat sytyttämällä kynttilöitä itsemurhan tehneiden muistoksi. Kynttilöiden valo valaisi pimeän marraskuun ja loi ajatuksia siitä, että aina on toivoa.

Kuva: Attendo-kodeissa ympäri Suomen sytytettiin kynttilöitä itsemurhan tehneiden muistoksi. Kuva Attendo Kotipolun Instagram-tililtä: @attendokotipolku

Attendo-kodeissa on keskustelu myös viikon teeman äärellä toivosta. Keskusteluissa olivat mukana niin Attendo-kotien työntekijät, johtajat kuin asukkaatkin. Teema herätti lukuisia ajatuksia niin kohtaamisista, paremmasta huomisesta ja uusista aluista kuin onnistumisen tunteistakin.

Kokosimme asukkaidemme ajatuksia tähän artikkeliin:

”Toivo luo uskoa uuteen alkuun.”

”Toivo on ajatus paremmasta huomisesta.”

”Toivo on loppuelämän ensimmäinen päivä.”

”Kynttilän liekin verran hentoa toivoa siitä, että löytää elämänkumppanin.”

”Toivo antaa voimaa.”

”Toivo, usko ja rakkaus kuuluu yhteen.”

”Toivo on uskoa siihen, että tulee terveeksi.”

”Toivo on sitä, että jonain päivänä haaveet toteutuu – vaikka siihen kuluisi vuosia tai vuosikymmeniä.”

”Toivo syntyy, kun elämä menee parempaan suuntaan.”

”Läheiset ihmiset antaa toivoa.”

”Onnistumisen kokemus luo toivoa.”

”Toivo on sitä, että jaksaa uskoa tulevaisuuden hyviin ja mukaviin asioihin.”

”Toivo on kuin mahdollisuus aloittaa kaikki puhtaalta pöydältä.”

”Toivo on uskoa elämään.”

"Toivo – uuden hetken aukaisematon portti."

"Toivo syntyy oivaltamisesta."

”Toivo tuo lohtua elämään.”

”Toivo on välillä epätoivoa, mutta aina on kuitenkin toivon kipinä.”

Attendo Viskurin asukas kokosi ajatuksiaan toivosta hyvin rehelliseen ja avoimeen tarinaan omasta elämästään:

Sanotaan, että niin kauan kuin on elämää, on toivoa.

Itselläni on ollut rikas elämä, niin hyvässä kuin pahassa. Lapsuuteni vietin onnellisena maalla, omakotitalossa, autuaan tietämättömänä maailman pahuudesta ja raakuudesta. Nuoruusvuoteni meni miten meni, alkoholia silloin tällöin. Kun sitten lapseni huostaanotettiin, alkoi alkoholi värittää elämää miltei päivittäin. Näin sujui muutama vuosi, kunnes aloin kokeilemaan huumeita. Elämä vielä tuolloin hymyili, kunnes karu todellisuus paljastui tälle maaseudun tytölle. Rahaa tuli kerran kuussa ja jo parin päivän päästä ei ollut katin lanttia jäljellä. Tätä kesti aina vuoteen 2018 asti, kunnes lapseni isä kuoli yliannostukseen.

Pohjalla on käyty, sängyssä maattu miettien itsemurhaa ja myös useita kertoja sitä yrittäen. Olin aivan varma, etten selviäisi, vaikka osa minusta toivoi, että kaikki järjestyy.

Niinpä minusta tuli menestystarina. Huumeet jäivät ja olen hyvin kuntoutunut kaikesta aineiden aiheuttamista vaurioista. Nykyään seurustelen. Se tuo omat haasteensa elämään, mutta olen valmis yrittämään, sillä mies jonka olen löytänyt, on juuri sitä mitä olin jo pitkään toivonut. Siispä kannustan kaikkia, toivokaa ja pitäkää toivoa yllä ja saatatte saada kaiken mitä toivotte – ja enemmän.

Kuva: Monissa Attendo-kodeissa asukkaiden ajatuksia kerättiin ryhmäkotien seinille toivo-aiheisiin tauluihin. Kuva Attendo Torvelantuvasta.

Toivo löytyy pienistä asioista, jotka kannattelevat arkea

Attendon mielenterveys- ja päihdeyksiköissä asukkaat pyritään kohtaamaan juuri heidän tilanteensa ja toiveensa huomioiden. Attendo-kodeissa opetellaan yhdessä arjen taitoja ja ylläpidetään valmiuksia itsenäisempään asumiseen ja arkeen. Asukkaat kokivatkin toivon syntyvän myös näistä pienistä arjen peruspilareista, kuten oman ja läheisten hyvinvoinnin kautta, harrastuksista sekä muista itselle tärkeistä ja merkityksellisistä asioista:

”Päivän perustarpeet kun täyttyy, se luo toivoa.”

”Toivo on oma asunto.”

”Eläimet ja ystävät antaa toivoa.”

”Harrastukset antaa toivoa.”

”Toivo syntyy kitarasta ja musiikista.”

”Toivo on keskustelua ja kuuntelua.”

”Toivon, että kaikilla läheisillä on kaikki hyvin ja että olisimme terveitä.”

"Toivo on hymy toisen kasvoilla.”

”Toivo syntyy haaveesta.”

”Toivo syntyy perheestä ja läheisistä.”

Attendo Varpunnotkon asukas Petri kokosi onnellisuuden ja toivon pieniin, arkisiin asioihin:

"Toiveikkuutta tuovat minulle täällä uiminen, puhtaat järvet, mökillä käyminen, kauppakäynnit Lidlissä sekä rennot tallikäynnit. On monta syytä onneen ja onnellisuuteen. Pitää ottaa vastaan elämä rennosti, huumorintajulla ja löysin rantein." – Petri, asukas Attendo Varpunnotkossa

Kuva: Attendo Varpunnotkon asukas Petri nauttii hevostallilla käymisestä. Kuvassa Petri ja Attendo Varpunnotkon johtaja yhdessä tallilla. Attendo Varpunnotko tarjoaa kuntoutusmuotona sosiaalipedagogista hevostoimintaa.

Tutustu Attendon mielenterveys- ja päihdepalveluihin

Lue lisää Mielenterveysviikosta