Hyppää sisältöön

Vammaistyö valloitti lähihoitaja Petran

13.3.2024
Petra Pelkonen, Attendon kiertävä lähihoitaja Kanta-Hämeen alueella, kertoo matkastaan hoitotyöhön. Alun perin hevostenhoitajaksi opiskellut Petra vaihtoi suuntaa ja valmistui lähihoitajaksi oppisopimuksella vuonna 2014. Aikaisemmin hän ei osannut kuvitella itseään hoitotyöhön, mutta ystävän rohkaisun myötä kiinnostus heräsi. Elämäntilanteen muutoksen takia Petra tarvitsi joustoa työaikoihin, jonka vuoksi hän aloitti kiertävänä hoitajana Attendolla 2021.

Jaa

Kiertävän hoitajan työssä parasta on vaihtelevuus

Kiertävän hoitajan työ tarjoaa mahdollisuuden tutustua monipuolisesti erilaisiin Attendo-koteihin ja asukasryhmiin. Työssä tapaan runsaasti erilaisia ihmisiä, ja jokainen uusi kohtaaminen on aina rikas hetki.

Työ on hyvin opettavaista ja koen, että osaamiseeni luotetaan. Työssäni kohtaan monipuolisesti erilaisia tilanteita ja toimintatapoja, mikä antaa mahdollisuuden hyödyntää ammattitaitoani laajasti. Lisäksi palkkaus kiertävän hoitajan työssä on kilpailukykyinen.

Miksi sitten Attendo Laaniittyyn sijaistamaan pidemmäksi aikaa?

Aiempi kokemukseni hoitotyöstä oli pääasiassa ikäihmisten parissa, eikä vammaistyö ollut aiemmin kutsunut minua yhtään luokseen. Työskentelyalueelleni kuuluu myös kehitysvammaisten palvelukoteja, joten kiertävän hoitajan työssä pääsin myös näkemään, että millaista työskentely siellä oikeasti on. Niistä yhteen, Attendo Laaniittyyn tuli viime syksynä tarve pidemmälle sijaistukselle. Suoritin siellä neljän kuukauden sijaisuuden, jonka jälkeen palasin takaisin kiertävän hoitajan tehtäviini.

Laaniitty on aina niin kuin omaan kotiin menisi. Se on minulle todella tärkeä paikka, jossa työskentelen tutun ja hyvän työporukan kanssa. Asukkaat ovat Laaniityssä parhaita ja vaikka he ovat vaikeammin kehitysvammaisia niin teemme yhdessä tosi paljon. Asukkaiden kanssa saa itkeä ja nauraa. He ovat aitoja, omia itsejään ja jaamme heidän kanssaan elämään kuuluvat ilot ja surut.

Työtiimin kanssa ideoidaan, jos jonkinlaista yhteistä aktiviteettia. Laaniityn esihenkilö Marika on aina parhaansa mukaan mahdollistamassa meidän ideoitamme. Olivat ne sitten mitä tahansa, jos vain asukkaat saavat arkeensa niistä lisää iloa ja mielekkyyttä.

Marika sanoo aina, että me olemme hyvän arjen mahdollistajia ja hyvä elämä kuuluu kaikille.

Millaista se vammaistyö sitten on? Tule katsomaan!

Perehdytys on mitä parhainta, ei tarvitse välttämättä osata mitään etukäteen. Me perehdytämme ja autamme alkuun.

Monesti vammaistyötä pelätään, mutta asukkaat ovat ihan huippuja. He ovat aitoja ja näyttävät tunteensa aidosti – heidän kanssaan on helppo olla.

Jokaisen asukkaan kanssa on ne omat juttunsa. Vaikka he eivät osaisi sanoin kommunikoida, he voivat tosi monin tavoin muuten ilmaista itseään. Me tulemme heidän kotiinsa töihin ja jokaisen meidän kotimme on erilainen. Sitä pitää muistaa kunnioittaa ja arvostaa. Kehitysvamma tai vammautuminen ei saa olla elämän esteenä ja meidän työntekijöiden rooli on olla vahvasti tukemassa sitä.

Työnteko asukkaiden kanssa on kaikkea sitä, mitä meilläkin elämä on; heidän harrastuksiaan, ystävyyssuhteitaan, arjen onnistumia ja epäonnistumisia. Sekä ulkoilua, shoppailua, pizzaperjantaita, saunailtoja ja paljon muuta.

Jos työskentely kehitysvammaisten ja vammautuneiden parissa kiinnostaa niin tule ihmeessä koittamaan!

Petra Pelkonen

Kiertävä lähihoitaja

Kiinnostuitko työskentelystä Attendon vammaispalveluissa? Katso kaikki avoimet työpaikkamme täältä!

Voit myös ottaa yhteyttä oman alueesi rekrytointikoordinaattoriin.