Hyppää sisältöön

Vieno, 100, yllätettiin tasavallan presidentin onnitteluilla – yllätyksen takana sydämelliset hoitajat

23.7.2021
Attendo Mellunmäessä asuva Vieno Verkamo juhlisti hetki sitten kunnioitettavaa ikää, kun täyteen tuli 100 vuotta. Vienoa odotti syntymäpäivänään todellinen yllätys, kun hänelle tipahti postitse onnitteluadressi itse herra tasavallan presidentiltä.

Jaa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio halusivat "sydämellisesti onnitella 100-vuotismerkkipäivän johdosta". Onnitteluadressin takana olivat Attendo Mellunmäen upeat hoitajat, jotka halusivat yllättää Vienon - ja siinä totisesti onnistuivat!

Vienon äänestä kuuluu aito ilo kysyttäessä, miltä tällainen muistaminen hänestä tuntui.

– Tämähän on ihanaa! Terveisiä presidentille, ottaisin kaulasta kiinni, jos olisi täällä.

Vieno olisi omien sanojensa mukaan milloin tahansa valmis juhlimaan syntymäpäiväänsä presidentti Niinistön kanssa.

Isän tanssiopit edelleen tallessa

Attendo Mellunmäki avattiin Itä-Helsingin Mellunmäkeen vuonna 2019. Vieno oli tällöin kodin ensimmäisiä asukkaita. Attendo Mellunmäessä ikäihmisen omia voimavaroja tukemalla pyritään arjesta tekemään aktiivisempaa ja mielekkäämpää. Mellunmäessä toimii nimetty ohjaaja, jonka toimesta asukkaille järjestetään vaihtuvaa ohjelmaa viikoittain. Myös asukkaiden läheiset pääsevät osallistumaan toimintaan säännöllisesti.

Vieno on hoitajien keskuudessa tunnettu siitä, että hän on aina kaikessa innolla mukana. Oli sitten kyseessä bingo, visailua tai päivätanssit. Vienoa voisi myös kuvailla todelliseksi tanssilattioiden partaveitseksi. Nuorempana hän kävi paljon tansseissa ja hakijoita riitti. Lieneekö syynä tähän juurikin nämä kuuluisat tanssitaidot.

– Meillä oli isä sellainen, joka opetti lapset tanssimaan. Poikienkin piti osata. Rippikoulun kun oli käynyt, niin sitten piti osata tanssia.

Isän opit ovat edelleen vahvasti tallessa eivätkä taidot ehdi ruostumaan, kun Vieno osallistuu edelleen ahkeraan Attendo-kodissa järjestettäviin jumppa- ja tanssituokioihin. Vienon voikin löytää aina ensimmäisenä ja viimeisenä tanssilattialta laittamasta jalalla koreasti.

– Ja kyllä se jalka nousee vielä. Kun luut kerran kestää, niin pitäähän sitä tanssia.

Vieno säteili iloa syntymäpäiväjuhlissaan ja oli erittäin otettu tasavallan presidentin muistamisesta.

Kuva: Vieno säteili syntymäpäivänään iloa kaunis kukkaseppele päässään. Hän oli erittäin otettu hoitajien järjestämästä muistamisesta. 

Aikaisimmat syntymäpäivämuistot lapsuudesta

Vieno on syntynyt Nuijamaalla, joka on nykyisin osa Lappeenrantaa. Kotoisin hän on Viipurista ja ammatiltaan laborantti.

Vienolla on poika sekä pojanpoika, jonka kanssa syntymäpäiviäkin juhlittiin. Syntymäpäivien kunniaksi hanuristi kävi tanssittamassa Vienoa ja muita asukkaita. Seuraavana päivänä juhlat saivat jatkoa, kun pojanpoika vaimoineen järjesti Vienolle ansaitsemansa juhlat Attendo-kodin ulkopuolella.

Vienolle on jo lapsuudesta tuttua, että merkkipäiviä juhlistetaan.

– Meillä kotona aina nimi- ja syntymäpäivänä tanssittiin. Äiti otti aamulla jo matot lattialta ja kun naapurit vain kuulivatkin tanssimusiikkia, tulivat paikalle. Yksi kerta laskin, että naapureita oli paikalla jopa 23!

Vanhan kunnon Viipurin polkan sanat muistuvat näiltä ajoilta Vienon mieleen ja raikuvat ilmoille virheittä.

– Villi on Viipuri maineeltaan,

ei ole kaupunkia hauskempaa.

Siell’ ei huomata huolia,

elämän ikäviä puolia.

Ilo siel’ on niin kauan irrallaan,

kun Viipurin linna on paikallaan.

Omannäköistä elämää Attendo-kodissa

Mutta mikä lieneekään Vienosta pitkän iän salaisuus?

– Se on, kun on elänyt noin normaalisti ja käynyt tansseissa – nytkin voisi pitää tanssiaiset! Valssikin menisi oikein.

Attendo Mellunmäessä Vieno saa elää täyttä, omannäköistään elämää. Tanssit saadaan järjestymään vaikka joka päivä eikä paikoilleen tarvitse jäädä, jos menojalkaa alkaa vipattaa.

Vienon elämänasenne on mutkaton ja hänestä huokuu aito ilo ja elämästä nauttimisen taito.

– Oli mitä oli, minä olen valmis aina!

Tutustu tarkemmin Attendo-kotien omannäköiseen arkeen täältä.

Lue lisää:
Miten hoivakotiin pääsee? - Usein kysyttyä 
Huolipuhelut loppuivat kun Päivin äiti sai paikan hoivakodista
Läheisten ja hoivakodin yhteinen tavoite on asukkaan hyvä elämä