Hyppää sisältöön

Lomautus antoi lentoemännän uralle uuden suunnan

8.10.2020
Lomautuksia kokeneita lentoemäntiä koulutettiin koronahätäavuksi sosiaali- ja terveysalalle. Maria Kankainen on yksi heistä. Maria kertoo, miten pääsi lomautuksen myötä toteuttamaan pitkäaikaisen haaveensa sosiaali- ja terveysalalle hakeutumisesta.

Jaa

Alkuvuonna 2020 Maria Kankainen eli elämäänsä aivan normaalisti. Töitä lentoemäntänä suurella kansainvälisellä yhtiöllä riitti, ja päivät olivat täysiä. Yhtäkkiä kansainvälinen koronavirus-pandemia pakotti maita sulkemaan rajojaan ja perumaan lentoja.

Maria huomasi, että töissä alettiin puhua lomautuksista. Alkukeväästä tiimiläisiä lomautettiin pieniksi pätkiksi, kunnes pidempi lomautusjakso lankesi Mariallekin.

"Mietin, että tämä ei näytä nyt ollenkaan hyvältä. Tarvitsin varasuunnnitelman." Maria kertoo.


Arkinen lehdenlukuhetki muutti elämän

"Mieheni luki keväällä Kauppalehteä, jossa kerrottiin, että lomautettuja lentoemäntiä koulutetaan koronahätäavuksi hoitoalalle. Kiihdyin siinä tilanteessa nollasta sataan, sillä tiesin, että tämä on niin mun juttu! Olen haaveillut pitkään hoitoalasta, mutta aika ei ollut oikea tällaisten haaveiden toteuttamiselle."

Toimeen tarttuvana ihmisenä Maria otti heti yhteyttä koulutuksen järjestäneeseen tahoon. Viisipäiväinen aikuiskoulutus kantaa nimeä Valmiusjoukkue. Hanke sai alkunsa Suomessa lentoemäntinä työskenteleviltä Ami Niemelältä ja Ira Linnéa von Witteltä. Viisipäiväisen aikuiskoulutuksen Suomessa toteuttavat oppilaitokset Axxell ja Omnia omakustanteisesti. Koulutus sisältää kolme päivää teoriaopintoja ja kaksi päivää harjoittelua työpaikalla.

"Koulutus oli todella mukava. Keskityimme perusasioihin, jotta voisimme avustaa lähihoitajia ja sairaanhoitajia. Harjoittelimme muun muassa läsnäolemisen taitoa, syöttämistä ja vaippojen vaihtoa."

Lopullinen kipinä syttyi harjoittelussa

Maria haki harjoitteluun paikalliseen terveyskeskukseen, mutta he eivät kaivanneet harjoittelijoita. Vanhustyöstä kiinnostunut Maria löysi Attendo Laamannin yhteystiedot ja viestitti Attendo-kodin johtajalle, joka vastasi heti.

"Sain kuulla, että olen lämpimästi tervetullut harjoitteluun. Tulin tästä todella onnelliseksi. Sain saman lämpimän vastaanoton henkilökunnalta, minut toivotettiin aidosti tervetulleeksi ja tunsin että kuulun tähän jengiin!"

Maria Kankainen
Maria Kankainen opiskelee tällä hetkellä sairaanhoitajaksi

Marian loistava asenne ja taidot huomattiin myös Laamannissa. Puhelin soi heti harjoittelun jälkeen ja Maria pääsi tekemään vuoroja. Samalla Marian sisällä hehkunut hoitotyön kipinä alkoi kyteä kunnolla. Hän teki päätöksen alan vaihtamisesta. Kevään yhteishaussa Maria haki sekä lähihoitajaksi, että sairaanhoitajaksi ja pääsi molempiin koulutusohjelmiin. Marian sairaanhoitajan opinnot starttasivat loppukesästä.

"Haluan tehdä työtä jolla on selkeä merkitys ja tarkoitus. Haluan auttaa ihmisiä.  Uskon, että elämänkokemukseni auttaa tällä alalla ja tiedän, että minulla on paljon annettavaa tähän työhön. Tämä on myös minulle ainoa järkevä teko: panostan tulevaisuuteen ja itseeni."

Opiskelijataipaleen ensimmäinen harjoittelupaikka on jo päätetty. Attendo Laamanni toimii Marian ensimmäisenä harjoittelupaikkana.

"Viihdyin siellä niin hyvin jo ensimmäisellä kerralla, että palaan mielelläni takaisin! Minulla on lämmin muisto siitä, kun istuin Laamannissa muistisairaan miehen kanssa ulkona puistonpenkillä ja lauloimme yhdessä. Kesken laulun huomasin, kuinka miehen ilme kirkastui ja hän muisti kaikki laulun sanat. Oli upeaa olla läsnä siinä hetkessä."

Kiinnostaako oppisopimuskoulutus? Oppisopimus tai työvaltainen opiskelu soveltuu usein alanvaihtajalle. Lue lisää: https://www.attendo.fi/oppisopimus-tarjoaa-paljon-seka-opiskelijalle-etta-tyonantajalle/

Oletko kiinnostunut työstä Attendolla, mutta et ole ihan varma, mitä työtä voisit meillä tehdä? Tutustu urasivuihimme, löydät sieltä tehtäväkohtaiset ilmoitukset ja lisätietoa työyhteisöstämme!
https://ura.attendo.fi