Hyppää sisältöön

Oman pihan mehiläiset ovat hunajainen ekoteko

15.7.2021
Kaksi Attendo-kotia ovat saaneet pihalleen omat mehiläispesät. Ahkerat pörriäiset työskentelevät kesällä ympäristön hyväksi kasveja pölyttäen, eikä kestä kauaa kun Attendo-kodin asukkaat pääsevät maistelemaan omassa pihassa tehtyä hunajaa.

Jaa

Pirkanmaalla sijaitseviin Attendo Soppeenpuistoon ja Attendo Villa Aaltoon tuotiin alkukesästä kaksi omaa mehiläispesää. Mehiläistarha Korpikuusikon Hunaja Oysta toimitettiin molempiin Attendo-koteihin kokeilumielessä kaksi mehiläispesää. 

Yksi mehiläispesä tarjoaa noin 50 000 pölyttäjää vuoden aikana. 80% maapallon kasvilajeista tarvitsee pölytykseen mehiläisiä,  joten oma mehiläispesä on myös ympäristöteko.

Pistoja ei tarvitse pelätä

Teemu Aittamaa Korpikuusikon Hunajalta kertoo, että vaikka Attendo-kodin pihalla on pesä, mehiläisenpistoista ei tarvitse kantaa huolta. Tarkkailupaikka pörriäisten seurailuun on tarpeeksi kaukana pesistä, eikä se osu mehiläisten lentoradalle.

- Lentorata tarkoittaa oikeastaan lentosuuntaa. Pesissä on lentoaukko, josta mehiläiset lentävät pois ja takaisin pesäänsä. Lentoaukko on suunnattu pois päin katselupaikoilta, joten tahattomia törmäyksiä ei pääse tapahtumaan, Teemu kertoo. 

Sekä Soppeenpuisto että Villa Aalto ovat Teemun mukaan hyviä sijainteja mehiläisille, sillä kummankin ympäristössä on reilusti ruokaa kerättäväksi. 

Mehiläispesä.jpg

Hunajaa hoivakodin asukkaille

Korpikuusikon Hunaja esittelee mehiläisten touhuja myös lähempää. Lasisessa tarkastelulaatikossa mehiläiset eivät häiriinny ja niitä voi tarkastella myös huononäköisempikin asukas. Mehiläisistä saadaan myös omaa hunajaa hoivakodin käyttöön. Yksi mehiläispesä tuottaa hunajaa noin 30 kilogrammaa kesän aikana. 

Oman hunajan valmistuttua asukkaille voidaan järjestää myös maistelutilaisuuksia. Omien mehiläisten hunajaa voi myös pakastaa vaikkapa talven teehetkiä varten. Mehiläiset itse talvehtivat ulkona pesässään, makoisassa +20 °C lämmössä.