Hyppää sisältöön

Tulkaas kahville! -ohjelman kuvaukset piristivät hoivakodin arkea Kouvolassa ja Porissa

3.11.2021
Kahdessa Attendon hoivakodissa Porissa ja Kouvolassa on kuluneena syksynä kahviteltu hieman erityisemmällä tavalla, kun kylään hoivakotiin kutsuttiin televisiokamera, stailaaja ja maskeeraaja. KotiTV lähettää marraskuussa kuusiosaisen ohjelman, jossa kuullaan ikäihmisten ajatuksia ja tutustutaan heidän koteihinsa.

Jaa

90-vuotias Betty Oksa osallistui Tulkaas kahville! -ohjelman kuvauspäivään Kouvolan Attendo Kankaronpuistossa.

– Olihan se kokemus, ja jännittävä päivä. Muistan aikanaan, kun tv tuli – tai eihän se ollut tv, se oli puhelaatikko. Ei sitä silloin voinut ajatella, että joskus pääsee itsekin mukaan ohjelmaan. Olen jo sukulaisille ilmoittanut, että tällainen paukku on tulossa, Betty kertoo.

Kouvolan Kankaronpuistossa kuvattiin televisio-ohjelmaa kuluneena syksynä. KotiTV:n uusi ohjelmakokonaisuus on yhdistelmä viihdettä ja tietoa.

Bettyn tytär Kirsi Oksa oli mukana Kankaronpuistossa koko kuvauspäivän ajan tukemassa ja seuraamassa ohjelman syntymistä.

– Äitiä kuvauspäivä ei näyttänyt väsyttävän, päinvastoin ja siitä on riittänyt juttua myöhemminkin. Jokainen vanhus haluaa kokea olevansa erityinen. Kuvauspäivä oli ohjelman tekoon osallistujille hieno kokemus. Tuli ehkä heille yllätyksenä, että heihin suhtauduttiin melkein kuin filmitähtiin meikkauksineen ja kampauksineen, Kirsi miettii.

Teinityttö niiasi Mannerheimille puiston polulla

Tulkaas kahville -ohjelman kahvipöydässä jutunaiheet polveilevat koronapandemiasta lapsuuden ja nuoruuden tapahtumiin ja muistoihin. Betty kertoo ohjelmassa muun muassa kohtaamisestaan ”lähes kuninkaallisen” maineessa olleen marsalkka Mannerheimin kanssa Helsingin Kaivopuistossa. Tuolloin noin 13-vuotias Betty oli käymässä kotoa Kauhavalta setänsä luona Helsingissä.

– Tiedettiin, että hän oli vaikuttava henkilö ja missä hän asui, ja mihin aikaan päivästä hän oli puistossa kävelyllä. Kuljin häntä vastaan, ja kun hän tuli kohdalle, niiasin. Hän tervehti minua vetämällä käden lakin lippaan, Betty kertoo.

Se oli hauska hetki, kun tarinan sai kertoa luokkakavereille ja opettajalle koulussa. Helsingin reissuista Bettylle jäi mieleen mukavana muistona myös värikkäät lettinauhat, joita onnistuttiin hankkimaan mustasta pörssistä.

Minulla oli vain mustia lettinauhoja, ja oli hienoa, kun sain laittaa kouluun eri väriset nauhat eri päivinä. Se oli lapsen maailmassa iso asia.

Seinällä anopin lahjaryijy, ikkunassa paloturvalliset verhot

Betty on asunut Kouvolan Attendo Kankaronpuistossa noin puolitoista vuotta. Hän esittelee tv-ohjelman katsojille nykyisen kotinsa: olohuoneen, makuuhuoneen ja pesutilan, jonne pääsee kätevästi molemmista huoneista esteettömästi. Huoneissa tavarat ja huonekalut anopilta saatua seinäryijyä myöten ovat omia.

Paitsi verhot ovat talon verhot, sillä ne ovat sellaista paloturvallista materiaalia, Betty lisää.

Parvekkeella kukkivat tulipunaloistossaan Bettyn vaalimat pelargoniat.

Minulla on sellainen puutarhuri Rantalan ohje, että vihreä teepussi liuotetaan kädenlämpöiseen veteen, pussin sisältö rikotaan joukkoon ja täytetään kastelukannu vedellä, hän vinkkaa.

Bettyn viikkoja rytmittävät säännölliset ulkoilut rollaattorin kanssa. Liike on parempi kuin lääke, hän toteaa.

­– Kun olin poikani kanssa kauppareissulla, niin hän sanoi, että äiti, älä mee niin kovaa. Hän on kuusikymppinen ja pysyy vielä mun perässä, Betty nauraa.

Kohta 70-vuotias Kirsi-tytärkin on saanut osakseen rollaattorivitsailua.

Hänellä on polvileikkaus takana ja liikkuminen välillä huonoa. Sanoin hänelle, että saat tämän rollaattorin minulta viikoksi lainaan, mutta et pidemmäksi aikaa.

Elämään on mahtunut useita rakkaita koteja

Betty sai miehensä Riston kanssa 63 yhteistä vuotta ja neljä lasta. Nyt lapset kuljettavat hoivakodissa asuvaa äitiä luonaan kylässä ja konserteissa. Välillä kokoonnutaan perheen vanhassa yhteisessä kerrostalokodissa. Siellä mieleen nousee muistoja yhteisen elämän varrelta.

Rakkaita koteja on elämänvarrelle osunut useita. Ennen kerrostaloa perhe asui omakotitalossa Kouvolan Ravikylässä. Muistot tulvivat mieleen, kun Betty kävi siellä äskettäin tyttärensä kanssa poimimassa marjoja itse aikoinaan istuttamistaan pensaista. Uusi omistaja oli pannut talon myyntiin ja kutsui Bettyn käymään. Perhe luopui aikoinaan omakotitalosta, kun haravointi ja muu kunnostustyö alkoi viedä liikaa voimia.

Haravaan Betty toki tarttuu edelleen, niin Kankaronpuiston syystalkoissa kuin poikansa pihassa. Poika tosin on hieman toppuutellut äidin haravointi-intoa.

Poika sanoi, että naapurithan katsoo, että ne käyttävät 90-vuotiasta puutarha-apulaisena. Mutta minun mielestäni se on parasta liikuntaa ja jos siinä kaadun, niin onhan poika lähellä. Kiertoliike on niin tehokas, että illalla vasta huomaa, että hyvänen aika, olenpas paljon liikkuvampi, Betty sanoo.

Katso Tulkaas kahville! -jaksoja.

Katso KotiTV:n ohjelmia netissä tai tarkista, näkyvätkö ohjelmat alueesi antenni-TV -verkossa.

Lue lisää hoivakodissa asumisesta:
Miten hoivakotiin pääsee? - Usein kysyttyä 
Huolipuhelut loppuivat kun Päivin äiti sai paikan hoivakodista
Fysio- ja toimintaterapiaa KotiTV:n ohjelmistossa
Kohtaamisia Attendolla -podcast: Läheisenä läsnä hoivakodin arjessa

Attendon tuottama Koti TV -ohjelmakokonaisuus alkoi syyskuussa ohjatuilla fysio- ja toimintaterapiatuokioilla. Marraskuussa nähdään kaksiosainen Tulkaas kahville -keskusteluohjelma, jossa puidaan ajankohtaisia aiheita ja muistellaan entisaikojen parhaita paloja. Ohjelman juontaa näyttelijä Hellevi Härkönen. Jaksot on kuvattu Kouvolan ja Porin Attendo-kodeissa. Ohjelmassa kuullaan myös Muistiliiton asiantuntijoita, jotka kertovat, millaista elämä on muistisairauteen sairastuneen kanssa.

Koti TV tarjoaa ikäihmisille liikunnallista etäkuntoutusta, virikkeellistä muistikuntoutusta ja kulttuuria ja opetuksellista sisältöä. Maksuttoman kanavan lähetykset ovat joka arkipäivä kello 11-13. Koti TV näkyy Digitan antenni-tv-verkossa kanavapaikalla 33, DNA:n Telian ja Elisan kaapeli-tv-verkossa sekä Telia TV -digibokseissa kanavapaikalla 66, Ålcomin partner -operaattorien kanavapaikalla 99 sekä Elisa Viihteessä kanavapaikalla 567. Lisätietoa kanavasta ja näkyvyysalueista: kotitv.fi/info.