Hyppää sisältöön

Huolipuhelut loppuivat, kun Päivin äiti sai paikan palvelukodista

7.10.2021
Väestö ikääntyy Suomessa hurjaa vauhtia, ja se tarkoittaa myös sitä, että yhä useammalla on ikääntynyt vanhempi huolehdittavanaan. Moni kokee suurta huolta ja riittämättömyyden tunteita vanhemman huolehtimisesta. Päivin mieli keveni, kun äiti muutti Attendon palvelukotiin. Päiville on ollut suunnaton helpotus, ettei hänen tarvitse aamulla herätessään ensimmäisenä ajatella, että onkohan äidille sattunut jotain.

Jaa

Päivi Suutarin 96-vuotias äiti asui vielä viime huhtikuussa yksin kotonaan. Eräänä yönä äiti putosi sängystä, löi päänsä, mursi ranteensa ja joutui sairaalaan.

Äiti oli pärjännyt kotona tyttären ja pojan perheen avun turvin kerrostalon toisen kerroksen asunnossa Kouvolan Myllykoskella. Tapaturman jälkeen tilanne oli muuttunut. Äiti ei pärjäisi enää yksin kotona.

Olimme toimittaneet äidille ruuat, tehty siivoukset, hoidettu ulkoilutukset. Sitten sattui tapaturma. Hän oli jotenkin saanut hälytettyä naapurin apuun. Käsi kipsattiin Pohjoiskymen sairaalassa ja äiti siirrettiin Lauttarantaan toipumaan. Siellä tajusimme selvästi, että äidin paikka ei ole kotona, Päivi kertoo.

 

Lauttaranta on ikääntyneiden kotiutusyksikkö Kouvolan Kuusankoskella.

Alun perin Päivin äidin oli määrä palata kotiin. Hänhän oli pärjännyt yksin tähänkin saakka. Päivi ei voi ymmärtää, mitä hienoa siinä olisi ollut.

Vaalien aikaan poliitikot puhuvat, että vanhusten tulee saada asua mahdollisimman pitkään kotona. No niinhän se on. Mutta jos minun äitini olisi laitettu takaisin yksin kotiin, ei siinä olisi ollut mitään arvokasta, Päivi sanoo.

läheinen_Päivi.png

Pyörätuoli vaihtui kävelylenkkeihin ja jumppaan

Nyt äiti asuu Kouvolassa Attendo Kankaronpuiston palvelukodissa. Päiville ja hänen veljelleen on ollut suunnaton helpotus, ettei heidän tarvitse aamulla herätessään ensimmäisenä ajatella, että onkohan äidille sattunut jotain.

Päivi hoitaa veljensä kanssa mielellään äidin asioita ja he pitävät ahkerasti yhteyttä. Ero entiseen on silti selvä.

Kyllä se on joka aamu ihana herätä niin, ettei tarvitse odottaa, että onkohan äiti kaatunut tai onkohan hänellä joku hätä. Nyt tietää, että kello on seitsemän aamulla, joten siellä on jo joku käynyt äidin luona. Nyt on se suunnaton huoli pois. Tiedämme, että joku näkee äidin monta kertaa päivässä. On aamutoimet, sitten haetaan syömään ja jumppaan, ja illalla on hoitotoimenpiteet. Äiti pääsee monta kertaa päivässä juttelemaan jonkun kanssa, Päivi kertoo.

Aiemmin saattoi mennä monta päivää, ettei äiti jutellut kenenkään kanssa.

Ennen kävi usein niin, että kun lähdin mökille sadan kilometrin päähän, niin juuri silloin äidin luona tapahtui jotain outoa tai yllättävää. Hän saattoi soittaa ja olla huolissaan, että vesiputki vuotaa. Ne olivat sellaisia huolipuheluita. Nyt tuntuu aivan ihmeelliseltä, kun hän soittaa, ja kertoo, että tiiätkö missä olen ollut: jumpassa, Päivi kertoo.

Äidin kunto onkin nyt parantunut.

Äiti pääsi kyllä kotona Myllykoskella ulos, mutta oli jaksettava lenkin jälkeen kiivetä raput takaisin. Liikkuminen väheni ja hoivakotiin muutettuaan hän ulkoili alkuun pyörätuolilla. Nyt hän ulkoilee joka päivä yksin pihalla ja läheisellä kävelytiellä, Päivi kertoo.

Kohdalle on osunut poikkeuksellisen paljon poikkeuspäiviä

Päivin äiti asuu Attendo-kodissa, jonka asukkaiden hoivan ja palvelun tarve vaihtelee. Alakerrassa tehostetun palveluasumisen puolella henkilökuntaa on paikalla ympärivuorokautisesti. Päivin äidin palvelukodissa asukkaat asuvat omissa asunnoissaan, ja saavat palveluja päivisin tarvitsemansa määrän. Päivin äiti on palveluseteliasiakas, eli osan hoivasta hän maksaa itse, osan kunnan palvelusetelillä.

Päivi on iloinen, että äiti muutti hoivakotiin vielä, kun pystyy liikkumaan ja seurustelemaan. Nyt hän saa nauttia kauniista pihasta ja hoivakodin ohjelmasta konsertteineen ja jumppineen.

Paljon kuulee negatiivisia juttuja hoivakodeista. En tiedä, onko tämä sitten uutuudenviehätystä, kun kaikki toimii. Toisaalta minä, veljeni ja lapset käymme äidin luona säännöllisesti, ja aina meille ollaan ystävällisiä. Eihän meidän kaikkien kohdalle voi aina sattua hyvä poikkeuspäivä, Päivi miettii.

Mieheni sanoikin, että anoppi on nyt päässyt luksuslomalle. On kaunis asunto ja tarvitsee vain kävellä valmiiseen pöytään.

Päivikin pääsee nyt rauhassa mökille ja veli merelle kalastamaan.

Minä olen 68-vuotias ja veljeni on 71. Ajattelen, että meidänkin kuuluisi jo saada elää rauhallista vaihetta elämässä, ennen kuin alamme itse tarvita näitä hoivapalveluja, Päivi sanoo.

Etsitkö läheisellesi asuinpaikkaa hoivakodista? Lue lisää: https://www.attendo.fi/tervetuloakotiin 

Lue myös:
Miten hoivakotiin pääsee? - Usein kysyttyä 
Läheisten ja hoivakodin yhteinen tavoite on asukkaan hyvä elämä
TV-ohjelman kuvaukset piristivät ikäihmisten arkea Porissa ja Kouvolassa