Hyppää sisältöön

Läheisten ja hoivakodin yhteinen tavoite on asukkaan hyvä elämä

26.5.2021
Kun perheenjäsen sairastuu muistisairauteen, lähiperheen elämä muuttuu myös. Hyvä yhteys hoivakodin kanssa antaa mielenrauhaa läheisille ja tuo elämänlaatua ikäihmisen elämään. Paulan äiti asuu Attendo-kodissa ja Paula tietää, miten tärkeää hyvä yhteistyö hoivakodin ja läheisten kesken on.

Jaa

Kun Paula saapuu vierailulle äitinsä luokse Attendo Kaarnikkaan Rovaniemelle, hän tervehtii kaikkia yleistiloissa olevia asukkaita kulkiessaan ohi. Vastaukseksi hän saa sydämellisiä hymyjä ja iloisia moikkauksia ikäihmisiltä. Tällä tavalla hän kunnioittaa ryhmäkodin kaikkia asukkaita, joiden kotiin hän saapuu tullessaan katsomaan äitiään.

- Jos voin vieraillessani huomioida äitini lisäksi myös muita, on se aika hienoa eikä vaadi minulta tervehtimistä kummempaa, kertoo Paula.

Paulan äiti on asunut Attendo-kodissa alle vuoden. Paula vierailee äitinsä luona ahkerasti, sillä äidillä oli hoivakotiin muuttaessa yksi toive: kunhan ei jäisi yksin. Onneksi Kaarnikassa Paulan äidin ei tarvitse olla yksin. Ystäviä on löytynyt reilusti, äiti viihtyy yhteistiloissa ja hoitajien vetämissä yhteisissä harrastehetkissä.

- Äiti viihtyy vähän liiankin hyvin! Vasta kävi niin, että kun tulin häntä tervehtimään, hän olisi halunnut olla vain siellä muiden kanssa mieluummin. Että ei oman tyttären seura enää kelpaa, kertoo Paula ja helähtää nauramaan.

Avointa keskustelua

Paulan äiti on alkanut viihtyä todella hyvin. Alussa hänellä oli kuitenkin hieman vaikeuksia sopeutua. Ensimmäisessä ryhmäkodissa oli paljon asukkaita, ja Paulan äiti tuntui pelkäävän. Äidin käytös alkoi muuttua, ja sopeutuminen uuteen kotiin oli haastavaa. Paula otti asian puheeksi ryhmäkodin vetäjän kanssa, joka vei asian eteenpäin Kaarnikan johtajalle. Yhdessä päätettiin, että äiti muuttaisi toiseen ryhmäkotiin. Uudessa huoneessa on ollut rauhallisempaa ja uusia ystäviä on löytynyt. Paula luottaa hoivakodin henkilöstöön ja korostaa avoimen kommunikaation tärkeyttä.

- Olen voinut keskustella alusta saakka Kaarnikan henkilökunnan kanssa suullisesti ja kasvotusten, heillä on löytynyt aina aikaa kuunnella. He selvittävät, jos jotain on tapahtunut ja kuuntelevat, jos olen kyseenalaistanut. Haluan itse antaa myös hyvää heille päin ja kerron aina hyvät palautteet suullisesti tai viestillä.

”Hoitajat puhuvat äidilleni niin kauniisti”

Kehuja Paula suuntaa koko Kaarnikan väelle. Kaarnikassa on siistiä, viihtyisää ja kotoisaa.  Äiti saa tuoda omia tavaroitaan huoneeseensa ja tehdä siitä omannäköisen. Henkilökunnasta näkee, että he työskentelevät asukkaita varten ja tunnelma Kaarnikassa on lämmin.

-  Olen huomannut tavan, millä äitiä jututetaan Kaarnikassa. Hoitajat puhuvat hänelle niin kauniisti. On äärettömän ihana kuunnella, miten rauhallisesti he toistavat ohjeita, ottavat katsekontaktia ja koskettavat äitiä. Hoitajat lakkaavat äidin kynsiä ja laittavat hiukset letille. Äitikin saa läheisyyden ja kosketuksen.

läheinen_Paula_Kaarnikka.jpg

Läheiset ja Attendo-kodin henkilökunta ovat asukkaan turvaverkko

Läheisten ja hoivakodin välisellä luottamuksella ja avoimuudella voidaan rakentaa Attendo-kodin asukkaalle hyvä ja omannäköinen elämä. Läheisillä on paras tieto asukkaan historiasta ja elämänpolusta. Kuuntelemalla läheisiä, Attendo-kodin henkilökunta saa paljon hyvää taustatietoa asukkaasta, ja he voivat mahdollistaa asukkaalle itselleen tärkeitä asioita. Attendo-kodin henkilökunnan tehtävä on taas pitää läheisiä tietoisena asukkaan tekemisistä, arjesta ja tilasta. Kun kuulumisia vaihdetaan tiiviisti, myös vaikeat asiat on helpompi ottaa puheeksi. Läheiset arvostavat viestinnässä sekä suuria linjoja, että pieniä arjen pilkahduksia:

- Kuvat olisivat todella tärkeitä. Kun hoitaja lähetti kuvan äidistäni, tuli ajatus kuinka tärkeää olisikaan nähdä äitiäni enemmänkin kivoissa askareissa hoivakodissa. Näkisin, että siellä minun äitini on ja elämä jatkuu meillä molemmilla, vaikka hän ei ole enää kotona, Paula kertoo.

Mitä avoimempi keskusteluyhteys on, sitä helpompi läheisen on ymmärtää myös esimerkiksi muistisairauden etenemisen aiheuttamia muutoksia. Toimivasta yhteistyöstä hyötyvät siis kaikki. Eniten hyötyy muistisairas ikäihminen, joka saa omista läheisistään ja Attendo-kodin henkilökunnasta tukevan turvaverkon loppuelämäkseen.

Etsitkö läheisellesi asuinpaikkaa hoivakodista? Lue lisää: https://www.attendo.fi/tervetuloakotiin

Lue lisää:
Margitin kanssa Lotta Svärd 100 -juhlamessussa 
Hoitajat yllättivät 100-vuotiaan Vienon tasavallan presidentin syntympäpäiväonnittelulla
Miten hoivakotiin pääsee? - Usein kysyttyä 
Huolipuhelut loppuivat kun Päivin äiti sai paikan hoivakodista