Hyppää sisältöön

Ikääntynyt mielenterveyskuntoutuja ansaitsee tulla kohdatuksi ja kuulluksi

4.9.2023
Iäkkäät mielenterveyskuntoutujat ovat väliinputoajaryhmä, joille ei aina ole saatavilla tarpeellisia palveluja. Raision Ihalan Hovissa otetaan huomioon niin iän tuomat kuin psyykkisetkin haasteet.

Jaa

Ikä on vain yksi kriteeri, kun etsitään vanhukselle paikkaa hoivakodista, sanoo hoivakodin johtaja Sari Lalli.

– Asukas on muutakin kuin ikänsä. Jokaisella ikääntyneellä on erilaiset lähtökohtansa. Mielestäni on ikäihmistä kunnioittavaa ja arvostavaa, että heidän erilaisuutensa ja erilaiset lähtökohdat otetaan huomioon hoivapalveluissa. Kaikkia ikä-ihmisiä ei pidä niputtaa yhteen ryhmään, Lalli sanoo.

Lalli on johtajana Ihalan Hovissa, joka aloitti toimintansa syyskuun 2023 alussa Raisiossa.

Lalli huomauttaa, että mielenterveyskuntoutujat eivät saa välttämättä yhteiskunnassa laajaa arvostusta ja ymmärrystä. Varsinkin ikääntynyt mielenterveyskuntoutuja on usein väliinputoaja, jonka tulisi tulla nähdyksi ja kuulluksi.

– Toivon, että Attendo Ihalan Hovi voisi antaa positiivista signaalia yhteiskunnalle, jotta stigma mielenterveyskuntoutujien ympärillä haihtuu. Lähdemme avoimin mielin ja suurin sydämin toteuttamaan uutta kotia ikääntyville asukkaille. Työntekijöille tämä on mahdollisuus kehittää ja kehittyä, Lalli sanoo.

Dementiaa ja depressiota on joskus vaikea erottaa toisistaan

Ihalan Hovin palvelut on suunnattu ihmisryhmälle, joka voi jäädä vaille tarvittavia palveluja, koska ei halua tai osaa hakea oikeanlaista tukea ajoissa. Eikä palveluja aina ole tarjolla – esimerkiksi Raision seudulla ja Varsinais-Suomen alueella psykogeriatrisista palveluista on ollut pitkään pulaa.

– Vanhusten dementiaa ja depressiota on joskus vaikea erottaa toisistaan. Molemmissa tilanteissa ikääntyneellä saattaa olla vaikeita käytöshäiriöitä ja he saattavat oireilla samalla tavoin, mutta hoiva ja hoito on kuitenkin erilaista somaattisissa ja psyykkisissä sairauksissa, koska käyttäytymisen juurisyy on erilainen, Lalli sanoo.

Ihalan Hovin kiinteistössä toimii kaksi hoivakotia: Alakerran Attendo Martti on suunnattu ikääntyneille asukkaille ja Ihalan Hovi geropsykiatrisille asukkaille. Tämä tuo monia yhteistyön ja toiminnan kehittämisen mahdollisuuksia asukkaille ja henkilöstölle. Esimerkiksi henkilökunnalle voidaan järjestää yhteisiä ikäryhmän mukaisia koulutuksia ja asukkaiden päivätoimintaa voidaan suunnitella ja toteuttaa yhdessä.

Lue lisää:

Kokemusasiantuntijat auttavat uudet asukkaat ja työntekijät arjen alkuun 

Attendon kannanotto: Yhdenvertainen ja erilaisuudelle avoin työelämä vaatii jatkuvia tekoja