Hyppää sisältöön

Margitin kanssa Lotta Svärd 100-juhlamessussa

29.11.2021
Attendo Hedvig Sofiassa asuva Margit Noramies työskenteli sodan aikana lottana. Sairaanhoitaja Eija Kippola kertoo 98-vuotiaan Margitin vierailusta Lotta Svärd 100-juhlamessussa.

Jaa

Margit Noramies on asunut vuodesta 2015 Attendo Hedvig Sofiassa. Ystävyytemme jatkuu edelleen, vaikka Margit on nykyään enemmän omissa ajatuksissaan, kaukana jossain. Kuitenkin syvä yhteys on aina säilynyt näihin päiviin: katse, hymy, muutamat sanat ja läsnäolo ja ymmärrys, kun kohtaamme. Ajattelen kokeneena hoitajana, että olemme myös asukkaittemme rinnalla kulkijoita ja viimeisiä ystäviä.

Margit sai kutsun Helsingin tuomiokirkkoon 10.10.2021 Lotta Svärdin 100-juhlamessuun tasavallan presidentin puolison, rouva Jenni Haukion kutsumana. Margitin tyttärien kanssa pohdimme yhdessä, onnistuisiko juhlaan osallistuminen enää Margitin korkean iän vuoksi. Margit nukkuu paljon. Hiljaisuus on usein läsnä. Sanat ovat harventuneet. Jalat eivät kanna enää, mutta sängystään hän katselee ulos sään muutoksia huoneessaan. Lähes päivittäin hän istuu pyörätuolissaan muiden asukkaiden kanssa. Kun Margit on läsnä, katse on tarkka, silmät kirkkaat ja kasvot valoa täynnä. Hymyä ja ymmärrystä.

Attendo_Margit ja Eija_sydän.png
Margit ja sairaanhoitaja-Eija matkalla Lotta Svärd 100 -juhlamessuun.

Kerroin Margitille tästä tilaisuudesta sopivana virkeänä hetkenä, Margit vastasi nyökkäämällä ja osoitti ymmärtävänsä asian. Meillä oli myös tärkeä tehtävä edessämme. Veisimme Margitin aviomiehen taiteilija Kai Noramiehen Etyk-sarjan, sisältäen 50 piirustusta vuodelta 1976, tasavallan presidentille Sauli Niinistölle ja rouva Jenni Haukiolle. Margitin tyttäret Irina Noramies ja Anita Koponen olivat järjestäneet etukäteen asian ja tehneet kansion yhteistyössä nuorten taiteilijoiden kanssa. Kuullessaan tästä, Margitin silmäkulmassa oli kyynel.

Messu kosketti kuulijoita

Sunnuntai aamuna mietin kotoa lähtiessäni, millainen on Margitin vointi ja mieliala? Toteutuuko matkamme tuomiokirkkoon? Kaikki oli kiinni Margitin voinnista. Vastassa oli kuitenkin virkeä ja hymyilevä Margit! Valitsin kauniit vaatteet ja vaaleanpunaisen pallohuivin hänelle ja paljon lämpimiä peittoja mukaan. Ja niin saavuimme tilausajolla tuomiokirkkoon. Lotta Svärdin toiminnanjohtaja Anne Nurminen otti vastaan kansion kirkossa sovitusti ennen juhlaa ja toimitti kansion eteenpäin presidenttiparille.

Attendo_Margit_kadetit.png
Margit Lotta Svärd 100 -juhlamessussa kadettien kanssa.

Kirkko oli täynnä: lottia ja heidän avustajiaan. Tunnelma oli harras ja kaunis. Margit katseli ja kuunteli, välillä nukahti ja sitten taas oli hereillä. Rouva Jenni Haukion puhe kosketti meitä kaikkia kirkossa olijoita. Ajattelin, kuinka Margit, nuorena tyttönä on toiminut lotan tehtävissään sodan aikana. Paljon aikaa on siitä kulunut, jo menneessä, mutta tärkeä asia, jota ei sovi meidän unohtaa. Margitin ja muiden lottien nuoruus kului muiden auttamisessa ja isänmaan rakentamisessa. Hieno ja arvokas juhlahetki yhdessä.

Kiitos Margit.

Kirjoittanut Eija Kippola
sairaanhoitaja Attendo Hedvig Sofia

Lue myös:
Hoitajat yllättivät 100-vuotiaan Vienon tasavallan presidentin syntympäpäiväonnittelulla
Miten hoivakotiin pääsee? - Usein kysyttyä 
Huolipuhelut loppuivat kun Päivin äiti sai paikan hoivakodista