Hyppää sisältöön

Leena tekee eläkkeellä keikkatyötä hoivakodissa: ”Tärkein on kuuntelun taito.”

15.3.2021
Monella eläkeläisellä olisi vielä annettavaa työelämään. He saattavat kaivata arkeen mielekästä tekemistä ja energiaa piisaisi satunnaisiin työvuoroihin.

Jaa

Attendolla keikkatyötä tekevät eläkeläiset ovat pidettyjä työyhteisön jäseniä, joiden elämänkokemusta arvostetaan. Attendo Sisussa Ranualla keikkatyötä tekevä Leena on yksi heistä.

Leena jäi eläkkeelle vuonna 2010 hoitajan työstään, mutta aktiivinen nainen ei kauaa vapaalla viihtynyt. Eläkeläisen arjen täyttävät luottamustehtävät, vapaaehtoistyö sekä satunnaiset työvuorot hoivakodissa. Tasapainoa tekemiseen tuovat Leenalle rakkaat harrastukset käsityöt ja ulkoilu, jotka voimaannuttavat ja antavat energiaa. Pitkään palveluammateissa ja hoitoalalla työskennellyt Leena on Sisussa pidetty työntekijä, jolla on vahva osaaminen alalta.

-Olen hyvin sosiaalinen ihminen. Tulen eri-ikäisten kanssa hyvin toimeen. En ole koskaan kokenut minkäänlaista syrjintää keikkatyössä esimerkiksi oman ikäni vuoksi, vaan olen aina ollut lämpimästi tervetullut ja arvostettu, Leena kertoo. 

Kuuntelua ja läsnäoloa


Leena työskenteli ennen eläkkeellä jäämistään terveyskeskuksessa, mutta eläkevuosina työkokemusta on karttunut myös mielenterveyskuntoutujien parista, kotihoidosta ja hoivakodista. Vaikka Leenalla on vankka kokemus hoitoalalta, osa Attendo-kodeista palkkaa myös hoitoapulaisia, joilta ei edellytetä alan koulutusta. Hoiva-ala sopii Leenan mukaan empaattisille ihmisille, jotka haluavat auttaa.

- Omaa työtäni ohjaa ajatus siitä, että jokaisella meistä on tilanteesta riippumatta samanlainen ihmisarvo. Vastoinkäymiset omassa elämässäni ovat vahvistaneet empatiakykyäni toisia kohtaan ja elämänkokemus on opettanut kaikkein tärkeimmän: taidon kuunnella, kertoo Leena.

Leena_eläkeläiskeikkari_lainaus.jpg

Harjaantuneena kuuntelijana Leena tietää, että tärkeintä on ottaa toisen tunne todesta. Kuuntelu ja ymmärtäminen auttavat hoitajaa sekä hoitotyössä, että läheisten kanssa kommunikoidessa.

- Eräs vaelteleva muistisairas asiakkaamme rauhoittui ruokailemaan vasta, kun istahdin hänen viereensä ja olin vain rauhassa ja läsnä. Kuuntelu taas on kuin side kaiken tekemisen välillä. Esimerkiksi asukkaan läheisellä saattaa olla kova huoli vanhemmistaan. Mutta kun huolen pääsee jakamaan vaikka hoitajalle kertomalla, huoli puolittuu ja kevenee, Leena pohtii.

Monipuolista työtä ja joustavat aikataulut

Leena työskentelee Attendo Sisussa satunnaisesti. Hän voi sopia työvuoroja joustavasti omien aikataulujen ja oman jaksamisen mukaan. Kun pelisäännöt sopii selvästi, eläkkeellä työskentely on antoisaa ja arvokasta kaikille osapuolille.


- Hoitotyö on palkitsevaa työtä. Haluan kannustaa eläkeläisiä keikkatyöhön, jos he ovat terveitä ja haluavat eläkepäivilleen vielä ”sitä jotain”. Kannattaa kuitenkin pitää omista rajoistaan kiinni. Kun pidän omista voimavaroistaan huolta, jaksan paremmin antaa itsestäni myös muille, muistuttaa Leena

Kiinnostuitko keikkatyöstä Attendolla? Ota yhteyttä alueellisiin rekrytointikoordinaattoreihimme tai katso kaikki avoimet työpaikkamme: