Hyppää sisältöön

Armotonta menoa -elokuvan tarina sai onnellisen lopun

8.2.2022
Susanna Helken uunituore ja palkittu, taiteellisesti ja vaikuttavuudeltaan erittäin onnistunut dokumenttielokuva Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja kertoo suomalaisesta vanhushoivasta. Myös Attendolla on dokumentissa iso rooli. Dokumentissa kuvataan hienosti ja symbolisesti sitä uhkaa ja pelkoa, jota uuden toimijan tulo pienelle paikkakunnalle Savossa on paikallisissa, eli kaavilaisissa herättänyt.

Jaa

Elokuva todella kosketti. Attendolle on käsikirjoitettu elokuvaan pelottava, ulkopuolisen uhkaajan rooli. Minusta se tuntuu pahalta, vaikka ymmärränkin ihmisten ison huolen ja sen, että tämänkaltainen roolittaminen on vahva taiteellinen tehokeino.

Vuosien 2018–2019 hoivakriisi kohtasi myös Attendon. Olemme sen jälkeen tehneet voimakkaita korjausliikkeitä. Olemme lähteneet muutosmatkalle, jonka tavoitteena on parantaa juuri henkilöstö- ja asiakaskokemusta. Toisin sanoen: haluamme olla halutuin ja arvostetuin työ- ja asuinpaikka. Tämä vaatii meiltä konkreettisia tekoja, muun muassa parempia kohtaamisia, avoimuutta ja puuttumista epäkohtiin. Tiedämme, että olemme edenneet polullamme, mutta paljon on vielä tehtävää.

Kun elokuva loppuu, todellisuus alkaa. Olen valtavan iloinen siitä, että elokuvan kertoma tarina on saanut kaavilaisten kannalta onnellisen jatko-osan. Attendo Elotupaan muutti joulukuussa 2020 asukkaita vanhoista kunnan ylläpitämistä tiloista. Tuttu henkilökunta siirtyi Attendon työntekijöiksi, mikä oli asukkaiden ja heidän läheistensä kannalta erittäin hyvä asia. Työntekijät ovat omien kertomustensa ja henkilöstökyselyn tulosten perusteella hyvin tyytyväisiä. Hoivakodin johtaja saa heiltä kiitosta. Elotuvan elämä on saanut kiitosta myös läheisiltä. Osaa jopa harmittaa, että huolet tulivat niin vahvasti esiin dokumentissa.

Myös yhteistyömme Kaavin kunnan kanssa on toiminut erittäin hyvin ja asioita on kehitetty yhdessä. Kaavilaisten pelot hälvenivät, ja tyytyväisyys uuteen ratkaisuun kasvoi. Kiitos siitä kuuluu jokaiselle Attendo Elotuvan työntekijälle ja hoivakodin johtajalle Tarja Tirkkoselle. Kaavilaisten pelot onnistuttiin voittamaan yksi kohtaaminen ja teko kerrallaan.

Voit seurata elämää Attendo Elotuvassa heidän omalta Instagram-tililtään @attendo_elotupa ja selvittää, kuka alla olevat lumilyhdyt on tehnyt.

Virpi Holmqvist,
Toimitusjohtaja
Attendo Suomi

Lue myös:
Inhimillisiä kohtaamisia
Keskustelu sitouttaa ihmiset uuteen kulttuuriin
Parempaa perehdytystä
ASKO-valmennus valmentaa työntekijöitä asiakaskokemuksen saralla
Miten takaamme hyvän hoivan? Yhteistyöllä, fiksuilla ratkaisuilla ja ihmistä kuunnellen