Parempi perehdytys sitouttaa työntekijää
Uusi työntekijä joutuu ensimmäisenä päivänä suoraan kiireiseen työvuoroon. Kukaan ei puhu kesätyöntekijälle ensimmäisinä päivinä. Tiimiläinen irtisanoutuu, koska hän ei pääse mukaan työporukkaan. Tällaisia kokemuksia Attendon henkilöstön kehittäjä Marja Sivonen on kuullut työuransa varrella. Sivonen kuitenkin uskoo, että tarinoille voidaan saada loppu yhdellä keinolla: hyvin hoidetulla perehdytyksellä.
Attendon henkilöstökyselyissä ja lähtevien työntekijöiden kyselyissä tunnistettiin toistuva toive perehdytyksen parantamisesta. Koettiin, että työntekijä ei aina ehdi perehtyä uuteen työtehtäväänsä, eikä perehdytyksessä otettu välttämättä huomioon sitä, miten uusi työntekijä pääsee porukkaan mukaan.
– Attendon muutosmatkaan kuuluu olennaisesti se, että haluamme tehdä asiat paremmin ja keskittyä henkilöstön tyytyväisyyteen. Tyytyväisyys alkaa perehdytyksestä ja työntekijän arvostuksesta. Jos työntekijälle ei anneta työkaluja ja mahdollisuutta tehdä työtään hyvin, hän ei todennäköisesti jää työpaikkaan, Sivonen kertoo.
Ratkaisuna yhteisen perehdytysmallin puuttumiseen Attendon HR-tiimi rakensi uuden työntekijän perehdytysmallin, joka otettiin syyskuussa 2021 käyttöön kaikissa Attendo-kodeissa. Osassa kodeista malli on jo osa arkea, toisissa kodeissa sen käyttöä vielä harjoitellaan.
Kuva: Attendon perehdytysmateriaalista löytyy työntekijälle seurattava perehdytyspolku.
Yksilöllistä perehdyttämistä
Mallia lähdettiin rakentamaan yhdessä Attendolla eri rooleissa työskentelevien henkilöiden kanssa. Ensin järjestettiin kysely ja nykytilanteen kartoitus, jonka avulla selvitettiin suoraan työntekijöiltä, mitä perehdytysmallissa heidän mielestään pitää olla. Haluttiin oikeasti luoda arkeen sopiva työkalu, joka tulee oikeaan tarpeeseen ja jota on helppo käyttää.
– Tuloksena syntyi uuden attendolaisen perehdytyskartta. Kartta aikatauluttaa perehdytyksen osaksi työntekijän kolmea ensimmäistä kuukautta. Se auttaa sisällyttämään perehdytykseen myös työntekijän yksilöllistä urapolkua tukevat koulutukset.
Attendon uutta perehdytysmallia pilotoitiin neljä kuukautta. Pilotin aikana ja sen jälkeen saatiin palautetta, joka oli Sivosen mukaan vahvistavaa ja mallin kerrottiin toimivan hyvin. Erityistä kiitosta on saanut perehdytyksen yksilöllinen ote, jota haluttiin tarkoituksella lisätä.
– Attendolla aloittaa joka vuosi hurja määrä uusia työntekijöitä, eri rooleissa. Jokainen heistä on yksilö, heillä on oma taustansa ja omat vahvuutensa. Kun perehdytyksessä on mahdollista kirjata työntekijälle henkilökohtainen koulutussuunnitelma, voimme auttaa ja rohkaista jokaista työntekijää kehittämään itseään ja viemään omaa osaamistaan uudelle tasolle, Sivonen kertoo.
Kuva: Attendon perehdytyspolussa jokainen työntekijä saa myös henkilökohtaisen perehdytyssuunnitelman.
Perehdytyksen onnistuminen on koko tiimin asia
Attendolla käytetään jatkossa uutta perehdytysmallilla, joka on kaikissa paikoissa yhteneväinen, mutta jokaisen työntekijän kohdalla yksilöllinen. Sivonen kertoo, että uudessa mallissa halutaan korostaa uuden työntekijän mukaan ottamista, jotta hän pääsee heti osaksi tiimiä.
– Hyvä perehdytys vaatii ehdottomasti sen, että koko työporukka ottaa uuden työntekijän perehdytyksen tosissaan. Uusi ihminen otetaan vastaan hyvin ja vastuu hänen tukemisestaan ja perehdytyksen läpiviemisestä on aivan koko porukalla. Vaikka perehdytyksen tueksi nimetään tiettyjä henkilöitä, uuden työkaverin mukaan ottaminen on koko tiimin yhteinen asia.
Näin Attendon kolmen kuukauden perehdytyskartta etenee:Ensimmäinen viikko eli pelastusrengasviikko:
Toinen viikko:
Ensimmäisen kuukauden lopussa:
Toisen kuukauden aikana:
Kolmen kuukauden kuluttua:
Henkilökohtainen koulutussuunnitelma mukana perehdytyksessä:
|
Lue myös:
Attendon urasivu - tule meille työkaveriksi!
ASKO-valmennus valmentaa työntekijöitä asiakaskokemuksen saralla
Kohtaamisia Attendolla -podcast: Miksi hoiva-ala ei houkuttele opiskelijoita?
Miten takaamme hyvän hoivan? Yhteistyöllä, fiksuilla ratkaisuilla ja ihmistä kuunnellen

Vuosi sitten Suomessa vasta keskusteltiin siitä, saadaanko ensimmäinen rokotuskierros käyntiin ennen vuodenvaihdetta. Nyt hoivakodeissa on menossa jo kolmas kierros. Rokotuksista on ollut hurja apu vaikean koronataudin ja kuolemantapausten estäjänä. Viime keväänä hoivakotiemme ensimmäisistä rokotuksista oli kulunut noin viikko, kun eräs asukkaamme sai flunssan oireita vaasalaisessa hoivakoti-Milkassa. Käynnistyi tapahtumakierre, jollaista hoivakodin johtaja ei olisi voinut kuvitellakaan kohdalleen.
18.11.2021