Hyppää sisältöön

Ylen reportaasi: Kehuja satelee, töitä ei – ulkomaalaistaustaiset hoitajaopiskelijat saavat kehuja ikääntyneiltä asukkailta ja läheisiltä

14.9.2023
Yle vieraili kansainvälisessä työyhteisössä, jonka hoitajat saavat kiitosta ikääntyneiltä asukkailta ja heidän läheisiltään. ”He ovat rikkaus talolle: sydämellisiä, levollisia, huomaavaisia ja huolehtivaisia. Kielitaidosta huolimatta asiat ovat tulleet ymmärretyiksi. Sairaanhoitajan tärkein työkalu ei ole kieli, vaan sydän”, sanoo 94-vuotiaan asukkaan tytär.

Jaa

Attendo Herajärven hoivakodissa on työskennellyt englanninkielisen sairaanhoitajalinjan opiskelijoita jo kolmen vuoden ajan. Jyväskylän ammattikorkeakoulun hoitajalinja on toiminut 25 vuotta, mutta opiskelijoiden on ollut vaikea saada harjoittelupaikkoja ja työllistyä.

Herajärven hoivakodin johtaja Sirkka Partala ei ole lannistunut haasteista, kertoo Yle. Työyhteisössä on tuettu opiskelijoiden sopeutumista ja laadittu ja noudatettu yhteisiä pelisääntöjä. Ristiriitatilanteet on selvitetty heti. Partalan mielestä vakituinen henkilöstö pystyy helpottamaan paljon kansainvälisten hoitajien sopeutumista.

– On tärkeää puhua riittävän hitaasti, käyttää asioista niiden oikeita sanoja ja puhua kirjakieltä. Kielitaito karttuu pikkuhiljaa työn ohessa, sanoo Partala.

Ammattikorkeakoulun lehtori Riikka Sinivuo kiteyttää Ylelle sen, mitä voimme tehdä jotta valmistuvat sairaanhoitajat myös jäävät Suomeen töihin.

– He tarvitsevat aikaa ja tukea kielen omaksumiseen, ja tunteen siitä, että kuuluvat porukkaan – tunteen siitä, että heidät halutaan osaksi yhteisöä. Se on siinä, Sinivuo kiteyttää.

Ylen artikkeli ja videot: Kehuja satelee, töitä ei – ulkomaalaisten hoitajien työurat tyssäävät Suomessa ”riittävän” kielitaidon vaatimuksiin (yle.fi)

Lue lisää:

Kannanotto: Yhdenvertainen ja erilaisuudelle avoin työelämä vaatii jatkuvia tekoja

”Kuin toiseen kotiin tulisi” – Toimiva työyhteisö on suuri voimavara ja hyvä tiimihenki heijastuu asukkaille ja läheisille

"Esihenkilöt kuuntelevat, toimivat ja puuttuvat epäkohtiin" – uusi johtamismalli saa kiitosta