Hyppää sisältöön

Aktiivista ja omannäköistä arkea

15.6.2021
Attendo-kodeissa ikäihmiset voivat elää omannäköistään elämää. Espoon Sammalkalliossa, Vuoripirtissä ja Olarinpiostossa ulkoilu ja yhdessä tekeminen ovat osa aktiivista arkea.

Jaa

Attendo Vuoripirtin yhteinen pihapiiri viereisen päiväkodin kanssa tuo arkeen vipinää ja ikäihmiset katselevat mielellään päiväkodin lasten leikkejä. Vuoripirtin tontti rajoittuu kallioon ja lähimetsään, josta löytyy istutettuja metsäkasveja.

– Joka vuosi poimimme mustikat tästä omalta pihalta. Asukkaamme viihtyvät paljon ulkona, katamme usein ruuat takapihan terassille ja on täällä pidetty tanssejakin! Asukkaamme nauttivat metsän läheisyydestä ja osa käy siellä kävelyillä. Metsän tuoksumaailma saa aistit heräämään ja mieleen tulvii yleensä mukavia muistoja, Attendo Vuoripirttiä johtava Niina Suvanto

Viihtyisät pihat ja syötävä puutarha

Attendo Olarinpuistossa on panostettu erityisesti talon kauniiseen puutarhaan, jossa on ihana ulkoilla.

– Puutarhastamme löytyvät kaikki neljä elementtiä. Ulkotuli sytytetään muurattuun tulipesään, suihkulähteistämme kuuluu veden solinaa, ja ulkoilija saa jalkansa alle eri tuntumia hiekasta sekä nurmesta. Syötävässä puutarhassamme kaikkea voi maistaa. Asiakkaamme voivat tuntea puutarhan jokaisella aistillaan ja osallistua sen hoitoon, kertoo Olarinpuistoa johtava Pirjo Pyykkönen.

attendo_olarinpuisto_hoitaja_asukkaat_ulkona_pergola_small.jpg
Attendo-kotien pihalla sijaitsevissa pergoloissa on mukava viettää aikaa yhdessä. Kuva Attendo Olarinpuistosta. 

Attendo-kotien asukkaat nauttivat myös kulttuurista. Hoivakodeissamme järjestetään keikkoja ja esityksiä tällä hetkellä ulkoilmassa. Attendo Sammalkallion viihtyisät ulkotilat kutsuvat oleskelemaan keikkojen aikana ja niiden ulkopuolella.

– Ilmojen salliessa asukkaamme voivat viettää piknikiä grillikatoksessamme sukulaistensa kanssa. Meillä on Sammalkalliossa myös 12 suurta parveketta, joilla asukkaamme aloittivat auringonpalvonnan heti kun kevään ensimmäiset auringonsäteet tulivat esiin, kertoo Attendo Sammalkallion johtaja Annika Sillanpää.

Johtajat_harraste.jpg

Tärkeintä on yhdessäolo

Attendo-kotien henkilökunta järjestää mielellään erilaisia harrasteita, kuten esimerkiksi leipominen, levyraati, tuolijumppa, keilaus pehmopalloilla tai vaikkapa talon omat olympialaiset palkintoineen. Vuoripirtin saunan pukuhuoneeseen rakentui aistihuone-kylpylä, jossa voi nauttia jalkahoidoista ja aistia eri tuoksuja. Sammalkallion asukkaille järjestettiin jäätelöbaari, josta jokaiselle koottiin toiveiden mukainen annos. Olarinpuiston lasiseen puutarhavajaan rakennetaan vuodenaikojen ja juhlapyhien mukaan erilaisia juhlavia asetelmia, jotka houkuttelevat yhdessä ulos.

Tärkein toimintakykyä ylläpitävä asia on kuitenkin yhdessäolo.

–  Aivoille ja keholle tekee hyvää kaikenlainen yhdessä tekeminen, kertoo Niina Suvanto.

– Oli kyseessä sitten yhdessä jutustelu ja puheen kuuleminen, pullataikinan pyörittely, tuolijumppa lempimusiikin tahdissa tai kuvien katselu, muistot alkavat palata, kun aivoille antaa tuttuja ärsykkeitä. Asukkaan muistot heräävät, kun hän saa korviinsa nuoruutensa musiikkia tai nenäänsä uunituoreen korvapuustin tuoksun, täydentää Annika Sillanpää.

Piditkö artikkelista? Voisit olla kiinnostunut myös näistä:
Ulkoilmaelämää vietetään Oulun Attendo Niittytuulessa.
Läheisten ja hoivakodin yhteinen tavoite on asukkaan hyvä elämä.
Muutosblogi: Näin muutosmatkamme etenee