Hyppää sisältöön

Eläkkeelle jääminen ei estänyt Merjaa tekemästä keikkatyötä Attendolla

16.9.2022
Jos eläkeiässä riittäisi vielä puhtia ja annettavaa työelämään, toimettomaksi ei tarvitse jäädä. Merja Saastamoinen on tästä loistava esimerkki. Merja keikkaili Attendolla eläkkeeltä käsin ja kartutti osaamistaan muistisairaiden kanssa toimimesta.

Jaa

Merja Saastamoinen teki kunnioitettavan pitkän, 40 vuoden uran Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä, kunnes jäi eläkkeelle vuonna 2016. Hän muutti viettämään eläkepäiviään miehensä kanssa Uuteenkaupunkiin. Kun mahdollisuus Attendolla keikkailusta tuli eteen, Merja lähti innolla kokeilemaan.

– En ollut koskaan aiemmin hoitanut ikäihmisiä, varsinkaan muistisairaita. Se oli aina ollut sellainen haave, mutta tykkäsin omasta työstäni ja vuodet kuluivat.

Merja näki mahdollisuuden keikkailla Attendolla ”hyvänä saumana lähteä katsomaan, olisiko tykännyt vai ei”.

Ja Merja tykkäsi.

– Tykästyin heti. Minut otettiin todella hyvin vastaan ja perehdytettiin hyvin. Siitä se sitten lähti.

Aluksi Merja ajatteli attendolaisuutensa kestävän korkeintaan muutamia päiviä. Tarvetta on kuitenkin ollut ja hän on aina ollut käytettävissä, kunhan kalenteriin on sopinut. Merja on saanut vaikuttaa omiin vuoroihinsa joustavasti ja päättänyt itse, omien voimavarojen mukaan, kuinka paljon ja koska tekee vuoroja.

Positiivinen kokemus yksityisestä työnantajasta

Merjalla ei ollut aiempaa kokemusta yksityisestä työnantajasta, sillä oli tehnyt pitkän työuransa kokonaan julkisella puolella. Merjan kokemus Attendosta työnantajana on ollut erittäin positiivinen.

– Minut on otettu vastaan kuin kuka tahansa työntekijä. Oli hämmästyttävää, että työterveys soitti ja pyysi työterveystarkastukseen, vaikka olen keikkalainen. Todella hyvä, että pidetään työntekijästä tällä lailla huolta.

Attendolla vaikutuksen teki myös lukuisat koulutukset, joihin Merja on saanut osallistua. Koulutukset ovat antaneet rutkasti uutta tietoa ja kartuttaneet ammattitaitoa entisestään. Esimerkiksi muistisairaiden kanssa toimimesta Merja on saanut paljon uusia oppeja, vaikkei aiemmassa työssään ollut työskennellyt muistisairaiden kanssa lainkaan.

Attendon sisäiseltä koulutusalustalta löytyy lukuisia koulutuksia työntekijöiden työn tueksi. Hiljattain uudistettu perehdytysmalli sitouttaa työntekijöitä entisestään. Lisäksi keväällä 2022 aloitettu Attendon ja Muistiliiton yhteistyö on kerännyt jo tähän mennessä paljon kiitosta.

Merja on aina ollut kiinnostunut kouluttautumaan, myös vapaa-ajallaan. Esimerkiksi terveellinen ravinto on aihe, jota Merja on opiskellut koko ikänsä. Viimeisimpänä hän on käynyt kurssin, jolla käsiteltiin ravinnon vaikutusta muistisairauksiin. Merjalla onkin tärkeä muistutus nuoremmalle sukupolvelle, joka jää hänen jälkeensä tekemään arvokasta hoivatyötä.

– Olen usein sanonut nuorille hoitajille, että kannattaa käydä koulutuksissa. Maailma on täynnä ihania ja hyviä koulutuksia. Ei se oppiminen lopu siihen, kun koulu loppuu. Koulutukset tarjoavat aina jotain lisää.

Päällimmäisenä kiitollisuus pitkästä työurasta

Ikäero nuorempien hoitajien välillä ei ole haitannut tai vaikuttanut eläkeläiskeikkarina viihtymiseen. Tunne yhteenkuuluvuudesta on ollut työyhteisössä aina läsnä ja työtä on tehty vahvalla yhteistyöllä, ikäerosta huolimatta.

– Minut on aina otettu ihanasti vastaan. On ollut aina mukava mennä töihin ja kaikkien kanssa on ollut kiva tehdä töitä, Merja sanoo kiitollisena.

Merja kokee oppineensa Attendolla paljon uutta myös ikäihmisten hoivasta. Hän kokee arvokkaaksi etenkin taidon osata kohdata muistisairas.

– Se, miten kohtaat muistisairaan jokapäiväisessä työssä, tulee myös kokemuksen myötä. Se on tosi tärkeää. Kohtaamisissa aina itse miettii, jos oma omainen olisi siinä, mitä mieltä olisin hoivasta.

Nyt Merja kokee ajan olevan kypsä siirtyä viettämään ansaittuja eläkepäiviä ja jättää työnteko nuoremmille.

– Tietenkin olen kiitollinen siitä, että on saanut olla koko ikänsä terve. Minulla on ollut paljon annettavaa, mutta niin on nuoremmillakin. Attendolla on hyvät hoitajat ja heillä on se viimeisin tieto tästä hoitotyöstä.

Kiinnostaako keikkatyö Attendolla?

Tutustu keikkatyömahdollisuuksiin AttendoOma -osaajapankin kautta.

Voit myös ottaa yhteyttä oman alueesi rekrytointikoordinaattoriin.

Lue myös: 
Muistisairaan kohtaaminen
Kokemuksia kiertävän hoitajan työstä Attendolla
Leena tekee eläkkeellä keikkatyötä hoivakodissa: "Tärkein on kuuntelun taito."