Hyppää sisältöön

Tällainen on hoitajaopiskelijan unelmien hoivakoti

25.1.2022
Teetimme kolmella hoitajaopiskelijalla ajatusleikin, jossa he muuttavat hoivakotiin asumaan. Minkälaisia asioita hoivakodissa työskentelevät pitävät tärkeänä?

Jaa

Jos hoivakotiin muuttaminen ei ole itselle ajankohtaista, ei ehkä tule miettineeksi, millaista hoivakodissa asuminen on tai minkälaisia asioita hoivakodilta toivoo. Pyysimme kolmea hoitajaopiskelijaa pohtimaan, minkälaisia asioita he pitävät hoivakodissa asumisessa tärkeänä.

– Toivon, että minusta huolehditaan hyvin silloin, kun olen muiden avun varassa, Leena Suikkanen, 32

– Olen ensimmäisen vuoden sairaanhoitajaopiskelija. Suoritan parhaillaan perushoitotyön työharjoittelua Attendo Männistön Sydän -hoivakodissa, jonka asukkaat ovat ikäihmisiä ja heille tarjotaan ympärivuorokautista hoivaa. Edelliseltä koulutukseltani olen tradenomi. Työskentelin aiemmin kaupallisella alalla. Ajauduin työurallani sairaalaan töihin, ja siellä työskennellessäni sain ajatuksen siirtyä hoiva-alalle.

Jos nyt olisin nyt vanhus ja muuttaisin hoivakotiin asumaan, toivoisin, että hoitajilla on minulle aikaa tai muulla tavoin minulle järjestetään juttuseuraa. En haluaisi kokea yksinäisyyttä. Myös yhteydenpito hoivakodin ja läheisten välillä täytyy olla sujuvaa.

Haluan vanhana elää arvokasta elämää, ja siksi toivon, että minusta huolehditaan hyvin silloin, kun olen muiden avun varassa. Haluan, että minua hoidetaan kuntouttavalla työotteella, jolloin toimintakykyäni tuetaan eikä minua kiireen takia ylihoideta esimerkiksi pukemalla puolestani.

Haluan, että unelmieni hoivakodissa minulla on mahdollisuus tehdä itselleni mieleisiä aktiviteetteja, kuten käsitöitä, joita hoivakoti järjestää asukkailleen.

Ympäristön estetiikka tuo minulle mielenrauhaa. Toivoisin, että hoivakodin yleisten tilojen sisustus on kaunis ja rauhoittava. Sisustus ei saa olla epäkäytännöllistä tai särkyvää. Minulle on tärkeää, että hoivakodissa on hyvä valaistus ja paljon viherkasveja. Oman huoneeni haluan sisustaa itse omilla tavaroillani, onhan se kotini. Unelmieni hoivakodissa pitää olla mahdollisuus liikkua helposti ja esteettömästi.

Leena Suikkanen_Attendo.jpg

– Haluan kuunnella hoivakodissa oman maani musiikkia, Mary Tang, 44

– Opiskelen parhaillaan oppisopimuksella hoitajaksi Attendo Valkamanhovissa. Oppisopimuskoulutus kestää noin kaksi vuotta. Olen nyt opintojeni puolivälissä. Attendo Valkamahovi on palvelukoti, joka tarjoaa tuettua asumista psyykkisesti tai fyysisesti toimintarajoitteisille henkilöille.

Hoivakodissa asumisessa minulle on tärkeää hyvä hoito, jolloin voin tuntea oloni turvalliseksi. Haluan, että minua hoidetaan kannustaen ja saan tehdä minulle mieluisia aktiviteetteja. Haluan syödä hoivakodissa hyvää ja terveellistä ruokaa. Lisäksi minulle on tärkeää, että hygieniastani pidetään hyvää huolta.

Haluan elää hoivakodissa omannäköistä elämää. Olen Sudanista kotoisin ja toivon, että saan kuunnella hoivakodissa oman maani musiikkia. Haluan myös sisustaa asuntoni mieleiseksi siten, että ympärilläni on minulle tuttuja esineitä.

Läheiset ovat minulle tärkeitä, ja toivon, että he saavat vierailla hoivakodissa. Toivon, että minulla on hoivakodissa sellainen tunne, etten ole yksin.

Mary Tang_Attendo.jpg

– Unelmien hoivakotini sijaitsee kaupungin keskustassa, Jari Mustonen, 56

– Opiskelen oppisopimuksella Attendo Valkealassa, joka on tehostetun palveluasumisen yksikkö mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Ennen opintoja työskentelin 30 vuotta ravintola-alalla. Olen empaattinen ja asiakaspalvelualtis ihminen, ja ajattelin, että hoiva-ala sopisi minulle. Tässä työssä pääsen auttamaan muita ja tuottamaan hyvää mieltä. Opintoni ovat aivan loppusuoralla, ja minulla on enää yksi kurssi suorittamatta ja sitten valmistun.

Attendo Valkeala sijaitsee upealla paikalla luonnon keskellä. Täällä on hyvä rauhoittua ja suunnitella tulevaisuutta. Vaikka oppisopimuspaikkani sijaitsee upealla paikalla, haluan itse asua hoivakodissa, joka sijaitsee kaupungin keskustassa. Olen aina elänyt kaupungissa ja haluan elää kaupunkilaisena loppuun asti. Minulle citykulttuuri on tärkeää. Unelmieni hoivakodin alakerrassa on kivijalkakauppoja, ja teatterit sekä konserttisalit kivenheiton päässä. Myös hoivakodissa on mahdollisuus monenlaiseen aktiviteettiin – haluan musisoida ja tanssia.

Haluan, että hoivakodissa on mahdollisuus yksityisyyteen. En halua hoivakodin olevan lainkaan laitosmainen, vaan sen täytyy tuntua kodilta. Yhteisissä tiloissa on mahdollisuus viettää aikaa muiden ikätovereiden seurassa. Ruoka on ravintolatasoista, jota voi tilata listalta sen mukaan mitä mieli tekee.

Unelmien hoivakotini on nykyaikainen, jossa hyödynnetään uusinta teknologiaa. Teknologisten ratkaisujen ansiosta hoitajille vapautuu enemmän aikaa läsnäoloon. Unelmieni hoivakodissa on omat tutut hoitajat, jotka tuntevat minut. Arki ja hoiva sujuvat minun ehdoillani. Hoitajilla on aikaa keskustella ja olla läsnä.

Jari Mustonen_Attendo.jpg

 

Lue myös:
Oppisopimuksen avulla kiinni työelämään
Keskustelu sitouttaa ihmiset uuteen kulttuuriin
Luonto, liikunta ja rauha houkuttelivat sairaanhoitajaksi Lappiin
Lähihoitajasta hoivakodin johtajaksi
Töihin Attendolle? - Attendon urasivut