Hyppää sisältöön

Villatakkeja kutistui vauhdilla, kunnes työntekijät keksivät ratkaisun

27.9.2022
Hoivakodeissa pyritään jatkuvasti etsimään ratkaisuja, jotta asukkaiden vaatteet säilyisivät hyväkuntoisina ja tallessa. Mikään määrä ohjeita ei riitä, jos niitä ei noudateta. Ratkaisujen etsiminen henkilökunnan kesken on hyvä keino saada kaikki sitoutumaan tärkeisiin käytäntöihin.

Jaa

Ei näin voi jatkua, ajatteli hoivakodin johtaja Hanna Helanen-Pöntinen, kun hän taas kerran joutui pahoittelemaan läheiselle ja korvaamaan ikääntyneen asukkaan pilalle pestyjä villavaatteita.

– Se oli tosi iso ongelma. Meillä meni lyhyessä ajassa useampi villatakki, paljon villasukkia, villashaaleja ja pontsoja. Siellä oli jo joukossa sellaisiakin, joilla oli tunnearvoa, Attendo Hovinsaari II:ssa Kotkassa työskentelevä Hanna kertoo. 

Pyykit olisi pitänyt lajitella pesulämpötilan mukaan, mutta se jäi tekemättä varsinkin viikonloppuisin, kun henkilökunnan vaihtuvuus oli suurta. 

Työntekijät ideoivat ratkaisun pyykkiongelmaan

Hanna kertoo, että ratkaisua etsittiin hoitoapulaisten ja siistijöiden kanssa ja he ideoivat pyykkihuollolle selkeät käytännöt ja ohjeet. Nyt asukkaan pyykkikorin kannen päällä ja yläpuolella naulakossa on isot ohjelaput, jotka muistuttavat lajittelemisen tärkeydestä. Villavaatteille on oma pussinsa. Kunkin asukkaan pyykit pestään omina koneellisinaan. Villavaatteita on vähemmän, mutta kun ne pestään nimikoiduissa pusseissa, ne eivät mene sekaisin muiden asukkaiden vaatteiden kanssa. 

– Käytäntö on kätevä ja hyvä. Näin villavaatteet eivät päädy pesuun kuuteenkymppiin. Vaatepusseissa on myös kiva sulkijasysteemi, kehuu Attendo Hovinsaari III:ssa työskentelevä hoitoapulainen Anne Kuikka. 

Attendo Parolanpuistossa on samansuuntaisia kokemuksia. Johtaja Tiina Läksy kertoo, että vaatteita saattoi päätyä vääriin huoneisiin, kun edellisen asukkaan pyykkejä oli jäänyt pesun jälkeen rumpuun kiinni. 

– Nyt pyykkäri pyöräyttää rummut vielä ylimääräisen kerran ympäri, jotta asukkaan pyykkejä ei jää koneisiin pyörimään seuraavan asukkaan pyykkien joukkoon, Tiina kertoo. 

Vaatteiden nimikointi ei aina auta  

Hoivakoti on asukkaan koti, ja kotona saa pukeutua lempivaatteisiin. Silti hoivakotien henkilökunta usein vähintäänkin keskustelee läheisten kanssa siitä, kannattaako hoivakotiin tuoda arvokkaita vaatteita tai tavaroita. Läheisiltä toivotaan apua vaatteiden nimikoimiseen ja pesemiseen. 

Nimikointikaan ei aina auta. Attendo Hultintuvan johtaja Katri Kunnas kertoo, että aiemmin ylä- ja alakerran asukkaiden pyykit menivät helposti sekaisin, etenkin, jos oli monia samannimisiä asukkaita tai nimikirjaimet olivat samat. 

– Asukkaiden rahat meillä säilytetään johtajan huoneessa lukollisessa kaapissa, ja arvokoruista pyritään omaisten kanssa sopimaan, että asukas käyttää niitä omalla vastuullaan. Jos asukas jatkuvasti riisuu esimerkiksi sormuksia, ne laitetaan talteen samaiseen lukittuun kaappiin, Katri kertoo. 

– Ei ole kenenkään edun mukaista, että asukkaiden omaisuutta katoaa tai joutuu vääriin paikkoihin. 

Hoivakodin asukkaiden vaatteiden peseminen oikeassa lämpötilassa tai niiden tuominen oikeaan huoneeseen pyykin jälkeen liittyy vahvasti johtamisen ja tekemisen kulttuurinmuutokseen. On tärkeää johtaa ihmisiä siten, että ihmisen näkökulma vahvistuu sen sijaan, että nähdään arki vain sarjana prosesseja. On kannustettava ihmisiä kantamaan sadan prosentin vastuu asioista, joista he itse voivat päättää tai joihin he voivat vaikuttaa.

Lue lisää: 

Eettiset ohjeet ohjaavat jokaisen attendolaisen työtä

Muutosblogi: Inhimilliset kohtaamiset ovat kaiken a & o

Etsitkö paikkaa hoivakodista? Tutustu palveluihimme